predstavljanje

Promocija knjige 'Motel Trogir' u Kockici


vrijeme: 22.03.2016. 18:00
mjesto: Kockica/ kongresna dvorana, Prisavlje 14, Zagreb
organizator: Udruga Slobodne veze

Promocija dvojezične publikacije 'Motel Trogir: nije uvijek budućnost ono što dolazi' održat će se  utorak, 22. ožujka 2016. s početkom u 18 sati u svečanoj dvorani Kockice, Prisavlje 14.  

Na promociji govore povjesničarka umjetnosti i članica Motel Trogir tima Lidija Butković Mićin, arhitektica Melita Čavlović, povjesničar Tvrtko Jakovina te urednici publikacije Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

NAPOMENA: na dan promocije, u Kockicu/ kongresnu dvoranu ulazit će se s jugozapadne strane, ne na glavni ulaz, iz tehničkih razloga.

MOTEL TROGIR, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića, ušao je u svoju četvrtu godinu djelovanja. Dosadašnja iskustva i dosege kampanje prikupljena su i opisana u knjizi naziva „MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi“. Ova dvojezična publikacija objavljena u suradnji udruge Slobodne veze iz Zagreba i ONOMATOPEE iz Eindhovena predstavlja tekstove niza istaknutih autora i entuzijasta okupljenih oko promišljanja modernističke arhitekture iz razdoblja socijalističke Jugoslavije i nužnosti njezine zaštite te kompleksnog pitanja definiranja novog kulturnog naslijeđa. U svega nekoliko godina djelovanja, zahvaljujući kampanji, naporima projektnog tima u suradnji s brojnim kolegama, stručnjacima, aktivistima i prijateljima, organizatori su uspjeli trajno zaštititi Vitićeve motele u Trogiru i Rijeci, pri čemu je riječki motel ujedno i prvi zaštićeni objekt u Rijeci i riječkom području izgrađen nakon Drugog svjetskog rata.

Autori tekstova u publikaciji su Tvrtko Jakovina, Dafne Berc, Melita Čavlović, Lidija Butković Mićin, Tamara Bjažić Klarin, Sandra Uskoković, Zrinka Paladino, Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga, uz kraće osvrte Maroja Mrduljaša, Silve Kalčić, Idisa Turata, Rubena Arevshatyana, Levana Asabašvilija i Ekaterine Shapiro-Obermair.
Dizajn publikacije potpisuje Rafaela Dražić, a suizdavači su Slobodne veze- udruga za suvremene umjetničke prakse, Zagreb i ONOMATOPEE, Eindhoven.
Motel Trogir tim čine Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić i Saša Šimpraga.

Na promociji će se knjiga moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 60 kuna (redovna cijena je 150 kuna).
 
Ovo je još jedna iznimna prilika za razgledanje Kockice iznutra.
 
 

(L.V., 21.03.2016)