Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Tomislava Gotovca na programu Slovenske kinoteke

Uz retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca 'Kuda idemo ne pitajte', postavljenu od 12. travnja do 10. lipnja 2018.  u ljubljanskoj Mestnoj galeriji, Slovenska kinoteka u suradnji s Galerijom i Hrvatskim filmskim savezom prikazuje 16. i 17. svibnja dva programa Gotovčevih eksperimentalnih filmova pod zajedničkim naslovom 'Osjećam se dobro'. 
vrijeme: 17.05.2018.
mjesto: Slovenija
Filmovi Tomislava Gotovca u Slovenskoj kinoteci
 
Nadovezujući se na program kojim su u Slovenskoj kinoteci jesenas predstavljeni temeljni Gotovčevi strukturalni filmovi – Prije podne jednog fauna i 'beogradska trilogija' (Pravac, Plavi jahač i Kružnica), kao i film koji ga je kao glumca i performera upisao u povijest jugoslavenskog 'crnog vala', Plastični Isus, prvi program donosi izbor filmova iz 1960-ih i 1970-ih.
 
U njima Tomislav Gotovac varira osnovni strukturalni koncept (Ella, Glenn Miller I.), nadograđuje ga subverzivnom provokacijom (Kuda idemo ne pitajte), ili se eksplicitnije posvećuje predmetima od osobne vrijednosti, kao što su njemu životno bitne osobe koje portretira u filmu T ili one intimno bliske u autopornografskom Obiteljskom filmu I.  
 
No području najdublje Gotovčeve intime pripadaju i kinotečni filmovi koji su ga formirali, poput Stevensova Mjesta pod suncem i Curtizova Mladića s trubom. Tim je naslovima posvećena serija ready-made filmova koju predstavlja drugi ljubljanski program, a nastali su izdvajanjem isječaka iz poznatih holivudskih klasika, kojima je underground veteran u sedmom desetljeću života iskazao divljenje i poštovanje klasičnim djelima.
 
Izvor: HAVC