Preskočite na glavni sadržaj

'Linija ukinutog horizonta', izložba Ivone Vlašić

Izložba dubrovačke umjetnice Ivone Vlašić 'Linija ukinutog horizonta' bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak, 15. svibnja 2018. u 20 sati.
vrijeme: 15.05.2018.
mjesto: Umjetnička galerija Dubrovnik
url: http://www.ugdubrovnik.hr/

Sve je jednostavno u srži cjelokupnog izraza suvremene hrvatske umjetnice Ivone Vlašić. U multimedijalnoj izložbi “Linija ukinutog horizonta” iznesen je dubok i oštar uvid u ono što se uradilo i zabilježilo i stvorilo. Ovom se izložbom tematiziraju uvijek oprečne teme života i smrti, apsolutnog bitka i apsolutnog duha.
Radi se o uvijek prisutnom kodu koji na više razina egzistira u procesu percepcija radova i dr. Izložba “Linija ukinutog horizonta” nastavlja se na prijašnje serije radova “Negdje između” iz 2010. – 2012., 2017. - 2018. i “Horizonti” 2012. – nadalje, i u radovima “Ispod površine 2017., “Mene sram” 2017. i “Bez naziva” 2018.



Na tragu filozofskih, religijskih, antopoloških, socioloških i društveno-političkih pitanja, autorica nastoji pronaći “čisto mjesto” propitujući mogućnost njegovog postojanja. Raspravlja o pojavi ukidanja čovjeka i grada i za polaznu točku ima rodni grad, Dubrovnik, koji u njezinim radovima predstavlja platformu za propitivanje pojmova: istina, sloboda, moral, pravda i dr. Lomovi koji se pojavljuju u Vlašićevim fotografijama označuju mrak, prijetnju smrti istovremeno upisujući u sebe senzibilnu i snažne podražaje. Fotografije upućuju na poniznost u kojoj, kao i u mraku, nestaju sve oznake i okovi ljudi gdje se postavljaju metafizička pitanja o čovjekovu fizičkom tijelu i njenim odnosom s apsolutnim duhom. U takvom odnosu razmatra se i odnos individualne i univerzalne krivnje koje su međusobno uvjetovane, kao i odnos praznine tame i svjetlosti koji su u radovima prikazane u motivima prazne sobe i prozora. Problematizira se “negdje između” prostor kao potreban teritorij te prostor “ispod površine” koji sadrži odgovore na bitnost bivanja. Nerijetko se stoga polazi od autoportreta koji se uništava u svrhu izrade kartografije čovjeka i svijeta u kojoj se naglasak stavlja na povratku čovjeka, čovjeka koji se jednostavno želi – vratiti. Upravo se u tom povratku skriva problem i pogreška koju izložba otkriva kodirajući mjesto povratka kao jedno istinito mjesto do kojeg i u koje je najteže doći, odnosno vratiti se. Fotografije Ivone Vlašić prate taj spori tijek povratka u kojem se posebice označuje prisutnost sama po sebi, prisutnost koja pripada svima te koja se nameće kao nužnost za opstanak kako čovjeka i svijeta, tako i onog nepoznatog.

Kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja 2018. godine.
 
https://www.facebook.com/events/202696637012579/