festival

12. Culture Shock Festival u Križevcima


vrijeme: 04.03.2016.
mjesto: Križevci
organizator: Udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T.

Izložbom skulptura i fotografija 'Lupinizam' svestrani i provokativni umjetnik svjetskoga glasa Stephan Lupino otvorit će u petak, 4. ožujka, ovogodišnji, 12. po redu Culture Shock Festival, gostujući po prvi put u Križevcima.

Njegove slike, reljefi, instalacije i skulpture, koji će ispuniti križevački Klub kulture, krase neobični materijali, zanimljive boje i oblici te raznolikost tema i ciklusa, od erotike i senzualnosti do političnosti i apokaliptičnosti. Posljednjih godina, zapostavljajući svoju prvu strast prema fotografiji, Lupino se okrenuo novom umjetničkom smjeru nazvanom, jednostavno, lupinizam. Lupinizam u jednoj riječi predstavlja i ujedinjuje znakove, simbole, pokret, plošnost, zanatsku perfekciju i unikatnu rustikalnost, humor i ironiju, internacionalizam i znatiželju. Izložba će biti otvorena do 26. ožujka, otvorenje je zakazano za 21 sat, a otvorit će ju dr.sc. Zdenko Balog.
 
Dan uoči velikog otvorenja festivala u istom prostoru će se održati tribina na tremu "Kako prepoznati pseudoznanost" na kojoj će gost biti dr.sc. Dario Hrupec sa zagrebačkog Instituta "Ruđer Bošković". Pseudoznanost je tvrdnja ili djelatnost koja se lažno predstavlja kao znanost, a koja potpuno ignorira znanstvenu metodu. Da bismo prepoznali pseudoznanost trebamo, u prvom redu, znati što je (prirodna) znanost i što je znanstvena metoda. Osim toga, postoje neki pokazatelji po kojima se pseudoznanost može jasno razlikovati od znanosti. Predavanje će obuhvatiti i niz konkretnih uputa kako prepoznati ne samo pseudoznanost nego i glupost općenito. Uvodničar je Sandro Novosel, a ulazak na tribinu je slobodan.
 
Subotnje popodne prvog vikenda 12. Culture Shock Festivala, od 15 do 17 sati, rezervirano je za prvu u nizu pet tehničkih radionica, koju će održati Zoran Kovač na temu "Croduino: Programiranje elektroničkih sklopova". Arduino je mikrokontrolerska pločica pomoću koje se mogu izraditi elektronički sklopovi i programirati korisni uređaji kao što su mjerač temperature i vlage zraka, automatsko paljenje i gašenje rasvjete i ultrazvučni mjerač udaljenosti. Croduino set za početnike (CSP) je kompletan sustav za učenje programiranja i osnovnih elektroničkih principa. Kompatibilan je s Arduino  pločicom, a za početak rada nije potrebno nikakvo iskustvo u programiranju ili elektronici. Pridružite se radionici u sklopu projekta "Croatian Makers Križevci" i uđite u svijet novih tehnologija. Demonstratori su Bruno Sačarić, Ivan Srbljinović, Jurica Šogorić i Marko Čeredar, a radionica se održava 5.3. u križevačkoj Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga.
 
Prva koncertna poslastica 12. Culture Shock Festivala bit će (ne)normalni Balašević Tribute Band iz Novog Sada, koji se vraćaju u Križevce nakon trogodišnje pauze odsvirati još jedan u nizu svojih fenomenalnih višesatnih koncerata, baš u stilu velikog novosadskog kantautora, za sve ljubitelje Balaševićevog opusa. Za ovaj koncert su se okupili u proširenom sedmeročlanom sastavu uz električnu gitaru i saksofon, što znači da će i repertoar biti malo bogatiji. (ne)normalni su završili i svoj autorski album, te ćete imati prilike čuti i nekoliko njihovih pjesama, a svaki će posjetitelj na poklon dobiti CD. (ne)normalni su: Nenad Jelenković (vokal, akustična gitara), Dragan Jovanović (bubnjevi, prateći vokali), Branislav Pavlović (bas gitara, prateći vokali), Milos Jovanovic (klavijature, prateći vokali), Nevena Šimšić (violina, prateći vokali), Lazar Arsović (gitare, prateći vokali) i Milan Jančurić (saksofon, klarinet, flauta, prateći vokali).

Cjelokupni program festivala možete pogledati ovdje.
 
Ulaznica u pretprodaji košta 40 kn, na dan 50 kn, a svaki posjetitelj dobit će autorski CD izvođača na poklon. Koncert je zakazan za subotu 5.3. u 22 sata, a mjesto održavanja je Klub kulture.

Donatori:
Ministarstvo kulture RH
Grad Križevci
Studentski centar Varaždin
Koprivničko-križevačka županija

(R.P.B., 03.03.2016)