Preskočite na glavni sadržaj

'Ivanov' HNK-a Zagreb gostuje na uglednom festivalu MITEM u Budimpešti

Peti međunarodni festival MITEM u Budimpešti, na kojemu će se ove godine predstaviti 27 produkcija uglednih svjetskih teatara, ugostit će u nedjelju, 29. travnja, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu s predstavom 'Ivanov' Antona Pavloviča Čehova u režiji Eimuntasa Nekrošiusa.
vrijeme: 29.04.2018.
mjesto: Mađarska; Budimpešta
url: http://www.mitem.hu/en

Kako se ističe u najavi, cilj je festivala poticanje različitosti i znatiželje te razmjena umjetničkih trendova, a ove godine pod motom "Rođeni smo za ljubav, a ne za mržnju" na MITEMU-u će se, uz Hrvatsku, predstaviti kazališta iz Belgije, Estonije, Indije, Libanona, Mađarske (National Theatre Budapest), Njemačke (Berliner Ensemble, Theater an der Ruhr), Italije, Rusije (Aleksandrinsko kazalište, Državno kazalište Vahtangov, Tovstonogovo dramsko kazalište Bolšoj), Rumunjske, Srbije, Slovenije, Tunisa i Ukrajine.
 
Ukupno će biti prikazano 27 produkcija a zagrebački nacionalni teatar na festivalu gostuje s nagrađivanom predstavom "Ivanov", koju je po jednome od prvih Čehovljevih komada, napisanom 1887. godine, u HNK-u Zagreb postavio litavski redatelj Eimuntus Nekrošius, jedan od najslavnijih kazališnih redatelja današnjice.
 
Zagrebačka premijera predstave održana je 5. svibnja 2017. te je predstava  do sada gostovala na više prestižnih festivala i europskih pozornica, uključujući gostovanje u Sankt Peterburgu na festivalu Baltički dom gdje je osvojila  publiku i kritiku.
 
"Iznimna nam je čast da možemo predstaviti Čehovljeva 'Ivanova' u režiji slavnoga Eimuntasa Nekrošiusa na prestižnome međunarodnom festivalu", rekla je o gostovanju intendantica Dubravka Vrgoč. "Nadamo da će i u Budimpešti publika prepoznati ambiciju redatelja i ansambla da kroz Čehovljeve replike opiše tjeskobu našega vremena i naše (ne)mogućnosti snalaženja", dodala je.
 
Scenograf i oblikovatelj svjetla je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, oblikovatelj zvuka Tauras Čižaš.
 
U predstavi glume Bojan Navojec, Dragan Despot, Goran Grgić, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Ivana Boban, Iva Mihalić, Lana Barić, Franjo Kuhar, Silvio Vovk i Ivan Glowatzky. (Hina)