predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Kritička kartografija - tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu' Marka Goluba


vrijeme: 01.03.2016. 19:00 sati
mjesto: Oris – Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3, Zagreb
organizator: HS AICA, Durieux, Oris – Kuća arhitekture

U utorak, 1. ožujka u 19 sati u ORIS – Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3) održat će se predstavljanje knjige 'Kritička kartografija – Tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu' autora Marka Goluba.

O knjizi će govoriti urednica ovog izdanja Ivana Mance, autor pogovora Boris Greiner, kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš, predstavnik suizdavača Dražen Tončić te sam autor.
 
„Prateći kao kritičar i kustos likovna zbivanja već više od desetljeća, u nekom trenutku postavši i promotor dizajna odnosno autora na tome području, Marko Golub postao je jedan od najkompetentnijih pisaca o suvremenoj umjetnosti i dizajnu. Široko obaviješten i intelektualno znatiželjan, pronicljiv analitičar i maštovit interpretator, susretljiv sugovornik te vrstan pisac koji misli pretače u jasne i izravne rečenice, mjestimično posežući za metaforom ili slikovitom poredbom, ponekad drskom, a ponekad poetičnom. Raspolažući uz to ogromnim znanjem na području popularne kulture, glazbe i filma, Marko Golub i umjetnosti pristupa nikada ne gubeći iz vida širi kulturni kontekst u kojem ona obrazuje svoje poruke, odnosno uvijek imajući u vidu poziciju konzumenta i njegov horizont iskustva. Jer, za Marka Goluba umjetnost je načelno pristupačna; zahtjeva nešto predznanja, oštroumnosti te duboko uvjerenje da je važna. Kako sam posjeduje sve od navedenog, umjetnost u njemu doista nalazi kompetentnog i prijateljskog tumača“ (Ivana Mance)
  
Knjiga Kritička kartografija pripada ediciji Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA u sklopu koje se objavljuju knjige autora nagrađenih Godišnjom nagradom HS AICA te unutar koje su u posljednjih nekoliko godina objavljene knjige mnogih uglednih autora – članova hrvatske sekcije AICA-e, primjerice, Sandre Križić Roban, Branke Stipančić, Nade Beroš, Krešimira Purgara, Zdenka Rusa i drugih. Marko Golub dobitnik je Godišnje nagrade HS AICA-e 2013. godine, a knjiga je zbirka tekstova nastalih tijekom posljednjih petnaestak godina autorova likovno-kritičarskog djelovanja u različitim medijima i u različitim formama, te obuhvaća raspon od konciznih, komunikativnih kritičkih zapisa pisanih za široku publiku (objavljivanih na Radiju 101, Trećem programu hrvatskog radija i u dvotjedniku Zarez), preko obimnijih tekstova posvećenih suvremenoj umjetnosti u različitim stručnim časopisima (Oris, ČIP, Kontura, Hrvatski filmski ljetopis, Život umjetnosti itd.), do tekstova pisanih u funkciji medijacije umjetnosti i dizajna iz pozicije kustosa ili pisca predgovora u kataloškim publikacijama. Knjiga je organizirana u šest poglavlja (Portreti, Mapiranje scene, Revija kao medij diskontinuiteta, Umjetnost u doba kustosa, Modernizam i druge pripovijesti, Sami protiv svih) na 550 stranica, uredila ju je i predgovor napisala Ivana Mance, dizajn naslovnice potpisuje Igor Kuduz, pogovor Boris Greiner a njeno objavljivanje pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

O autoru:

Marko Golub (Split, 1978) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004., a kao likovni kritičar aktivan je od početka 2000–ih godina. Do 2010. djelovao je u sklopu Redakcije kulturnog programa Radija 101 kao kritičar i novinar, a kritičke tekstove objavljivao je u emisijama 1. i 3. programa Hrvatskog radija, stručnim časopisima Čovjek i prostor, Oris, Život umjetnosti, Kontura, kulturnom dvotjedniku Zarez, itd. Od 2011. vodi galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva, od 2013. scenarist je i voditelj emisije Trikultura s temom vizualne umjetnosti na HTV3, a od 2014. su–urednik emisije Transfer. Glavni je urednik dvogodišnjih reprezentativnih publikacija Pregled hrvatskog dizajna 1112 i1314 te član organizacijskog tima festivala dizajna Dan D. Autor je niza predgovora skupnih i samostalnih izložbi. Kurirao je brojne izložbe o dizajnu i suvremenoj umjetnosti, uključujući i Zlatnom medaljom nagrađenu izložbu Intangible u okviru Praškog kvadrijenala 2015 (s N. Radeljkovićem i I. Ružićem). Bio je član redakcije časopisa Čovjek i prostor i uredništva Orisa te savjeta Galerije proširenih medija, član je Umjetničkog savjeta Galerije Forum, Studijske sekcije ULUPUH–a, HZSU–a i Hrvatske sekcije AICA–e. Dobitnik je Godišnje nagrade HS AICA–e za likovnu kritiku 2013. godine. Od 2016. godine predsjednik je Hrvatske sekcije AICA-e.

(L.V., 25.02.2016)