Preskočite na glavni sadržaj

Tri domaća naslova na 18. izdanju goEast fesivala

Na 18. izdanju međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, koji se od 18. do 24. travnja održava u njemačkom gradu Wiesbadenu, prikazat će se tri manjinske hrvatske koprodukcije. Radi se o dugometražnim dokumentarnim filmovima 'Ruski film ceste' i 'Slatko od Ništa' te kratkometražnom animiranom filmu 'Manivald'.
vrijeme: 18.04.2018.
mjesto: Njemačka; Wiesbaden
url: https://www.filmfestival-goeast.de/en/index.php
 

Sva tri filma uvrštena su u novu, nenatjecateljsku sekciju festivala goEast naziva 'Bioskop', koja je posvećena originalnim i raznovrsnim radovima.

 

Dugometražni dokumentarni film Ruski film ceste režirao je i montirao Dimitrii Kalashnikov, koji je napisao i scenarij. Film je nastao kao koprodukcija između Bjelorusije, Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i SAD-a, a do sada je prikazan u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA te na mnogobrojnim filmskim festivalima diljem svijeta. Film je u siječnju ove godine krenuo i u kinodistribuciju u 35 kina širom SAD-a i Kanade.

 

Slatko od ništa dugometražni je dokumentarni film redatelja Borisa Mitića koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine. Film je snimalo 62 snimatelja tijekom osam godina u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a glazbu su skladali majstori kabarea Pascal Comelade i britanski bend The Tiger Lillies. Film je nastao u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête).

 

Kratkometražni animirani film Manivald redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij. Manivald je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta.

 

Wiesbaden tijekom trajanja festivala postaje najvažniji međunarodni centar za srednjoeuropski i istočnoeuropski film, a u sklopu goEasta prikazat će se više od 140 filmova raznih rodova. Festival je posvećen predstavljanju bogatstva i raznolikosti srednjoeuropske i istočnoeuropske kinematografije publici u zapadnoj Europi.

 

Izvor: HAVC