izložba

Dorica Matjan / Muzika na vodi


vrijeme: 15.02.2016. - 10.03.2016.19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a

U Galeriji Vladimir Filakovac, u ponedjeljak, 15. veljače, u 19 sati, otvara se izložba akademske slikarice Dorice Matjan 'Muzika na vodi'. Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka.

Dorica Matjan u slijedu slika, nastalih u koncentratu vremena, u opredmećenju nemira i smiraja mora osluškuje glazbu, te ju je svjesno i podsvjesno utkala u sliku. Motiv mora, kao izgled i pojam, kao činjeničnost i prostiranje slojevite, apstraktne pulsirajuće plohe, otvoren je glazbi. Dorica ga promatra na dva načina: kao prikaz konkretnih stanja iskustveno sabranih u viđenjima čistog oka, i kao autonomnu likovnu datost.


Osvojila je slobodu izraza, oslobodila je vitalitet boje, te osjećajem za red i ritam gradivnih pojaseva dosegla umjetničku uzbudljivost u sintezi nenametljive geometričnosti i ekspresivne kromatske otvorenosti: pojasevima intenzivne boje u putanjama žitkih naplavina, pastoznim bujicama, bojom nijansiranih obličja aktiviranih primanjem i širenjem svjetla. Dorica Matjan neprekidno potvrđuje slikarski temperament „temperaturom boje“, možda i donekle neobično, budući da veliki dio njenog opusa karakterizira odmjerenost i suptilnost oblika. Međutim, i u kolorističkoj euforiji postoje pravila koja ne dokida, pa nema neobuzdanosti pretjerivanja. Jednostavno, Dorica Matjan svojom likovnom kulturom (i glazbenom) nalazi prava suzvučja, daleko od površne atraktivnosti. iz teksta Stanka Špoljarića

(M.K., 12.02.2016)