Preskočite na glavni sadržaj

'Hladni rat' Pawela Pawlikovskog sniman u Splitu u službenoj konkurenciji Cannesa

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja 2018., u službenom natjecateljskom programu dugometražnih igranih filmova prikazat će se i novi uradak poljskog redatelja Pawela Pawlikovskog 'Hladni rat' (Zimna Wojna, Cold War) koji je u svibnju 2017. godine sniman u Splitu.
vrijeme: 08.05.2018.
mjesto: Francuska; Cannes
url: http://www.festival-cannes.com/en/
 

Na filmu je radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.

 

Poljski redatelj Pawel Pawlikowski, najpoznatiji po Oscarom nagrađenoj Idi, sa snimanjem svog novog filma Hladni rat koji nastaje u poljsko-francusko-britanskoj koprodukciji započeo je početkom prošle godine. Radnja filma u kojem jednu od uloga nosi i Agata Kulesza (Ida) zbiva se tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, a priča je smještena u Poljsku, Berlin, Split i Pariz. Osim u Splitu, film se dijelom snimao i u Poljskoj.

 

Uz Pawlikowskog, svoje će nove filmove predstaviti i renomirani redatelji Spike Lee (Blackkklansman), David Robert Mitchell (Under The Silver Lake), Jean-Luc Godard (Le Livre D’Image) te Kore-Eda Hirokazu (Shoplifters), a festival 8. svibnja otvara novi naslov redatelja Asghara Farhadija Everybody Knows u kojem glume Penelope Cruz i Javier Bardem.

 

Osnovan 1946. godine, filmski festival u Cannesu danas je najprestižniji filmski festival u svijetu - i po broju prijavljenih naslova koji kandidiraju za uvrštenje kao i po međunarodnim odjecima kroz kritiku, distribuciju i daljnju festivalsku razmjenu.

 

Izvor: HAVC