Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i performans u Galerijskom centru Varaždin

U četvrtak, 12. travnja s početkom u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba Vane Gaćine 'Kod', a u sklopu otvorenja održat će se i multimedijalni performans Nikoline Komljenović. 
vrijeme: 12.04.2018.
mjesto: Galerijski centar Varaždin, Uska 7

KOD je interaktivna svjetlosno-zvučna instalacija u prostoru.
Dvanaest analogno bežičnih senzora zasnovanih na principu električne zavojnice stimuliraju rad i jačinu svjetlosti led dioda koje aktiviraju optičke senzora koji su digitalno povezani sa računalom sa ciljem kreiranja zvuka. Pomoću tako nastalog svijetla i zvuka, koristeći se općim zakonitostima uzajamnog djelovanja između tijela i sile, vizalizira se prikaz teorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.
Promatrač približavanjem zavojnicama stvara energiju koja je potrebna za aktivaciju bljeska, odnosno led diode. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Raspon amplitude kreće se  na udaljenosti promatračeve ruke i zavojnica između    1 cm do 15 cm.

Multimedijalni performans (Trajanje 15-20min )
Unutar instalacije, izvođačica vrši digitalnu intervenciju na prostor sa svrhom prikazateorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.
Okruženjem, koje je moguće preoblikovati, otvaramo mogućnost izgradnje novih struktura te estetiziranja funkcionalno neoblikovanih ambijenata. U performansu je zastupljena interaktivnost između izvođačice i audio vizualnog materijala (svijetlo, zvuk), pri čemu izvođačica ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe čime predstavljamo novi izvor estetike te ostvarujemo tzv. human/machine interface (čovjek/mašina međusklopova). Za razvoj interfejsa koristimo tehnologiju kao kreativni alat tako što razvijamo analogni senzorski sistem koji prati izvođača i kompjuter koji procesuira vizualne u zvučne promjene izazvane prisustvom i pokretom izvođača. KOD nastaje iz potrebe autorskog tima da nastavi i produbi istraživanja te eksperimente u sferi suvremene umjetnosti multimedijialnim spojem suvremenih izvođačkih tehnika i moderne tehnologije.

Autor projekta i instalacije: Vana Gaćina
Koregrafkinja i izvođačica:  Nikolina Komljenović
Autor i programer zvuka: Miodrag Gladović-Mijo

Vana Gaćina
Završetkom slikarstva na ALU Zagreb, u želji za pokretanjem svojih slika otkrivam video umjetnost. Upisujem magisterij smjer video na ALU u Ljubljani, na kojem imam priliku upoznati se sa raznim mogućnostima koje nam može pružiti spoj umjetnosti i tehnologije. Počinjem sa radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezujem klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom. Glavni interes mi je istraživanje klasične forme te njeno reproduciranje pomoću analognih i digitalnih medija. Trenutno istražujem mogućnosti reproduciranja forme pomoću videa i zvuka. Prilikom tog procesa izrađujem instrumente koje u većini slučajeva povezujem s promatračem. Izlagala sam na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
Članica sam HDLU-a i HZSU-a.

Nikolina Komljenović je izvedbena umjetnica.  Svoj rad bazira na kretanju, pokretanju iz podsvijest, unutarnjim mehanizmima pomoću kojih ulazi u interakciju s publikom. Samostalno i u suradnjama s drugim umjetnicima djeluje u području izvedbene i likovne umjetnosti. Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine.
Koordinatorica je udruge ekscena, članica Bacača sjenki, UPUH-a i HZSU-a te je studirala povijest umjetnosti komparativnu književnost.

https://www.facebook.com/GalerijskiCentarVarazdin/