koncert

'Jazz.hr': trio slavnog saksofonista Jamesa Cartera u Lisinskom


vrijeme: 02.02.2016. 20:00 sati
mjesto: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4, Zagreb
organizator: Hrvatsko društvo skladatelja - HDS Jazz klub Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

U utorak, 2. veljače, u sklopu programa 'Jazz.hr' koji suorganiziraju Jazz klub Zagreb Hrvatskog društva skladatelja i KD Vatroslava Lisinskog, u Maloj dvorani Lisinskog nastupit će jedan od najatraktivnijih gostujućih sastava ove džez sezone: Organ Trio fantastičnog Jamesa Cartera.

Uz vršnjaka Joshuu Redmana, Carter je zasigurno najvažniji saksofonist svoje generacije - instrumentalist koji je vladanje svojim glazbalom doveo do novih granica atraktivnosti. Kao baritonist, primjerice, nekoliko je puta pobijedio na čuvenoj 'Down Beatovoj' anketi, a na svojim koncertima jednako virtuozno poseže za najrazličitijim vrstama saksofona: od uobičajenih, poput alta i tenora, do nešto egzotičnijih, poput basa.

Kao što bi se moglo naslutiti iz instrumenata koji ga čine, Carterov "orguljaški" trio - najdugovječniji njegov sastav, koji zaokružuju Gerard Gibbs na orguljama i Alex White na bubnjevima - vrlo je blizak afroameričkoj glazbenoj tradiciji od bluesa do gospela i soula, koju interpretira uz spontani improvizatorski pristup i ravnomjerno, radosno uvažavanje i međusobno poticanje trojice članova.

O Carteru i njegovu sastavu, iz službene najave:

"Vođa je nekoliko uglednih sastava s kojima izvodi stilski različitu glazbu, od funka, preko bebopa i gypsy swinga do posvete kultnim glazbenicima kao što su Billie Holiday i Django Reinhardt. Kao vođa sastava snimio je niz albuma, a na nekima od njih kao gosti svirali su najznačajniji jazzisti svih naraštaja i pristupa. Njegov Organ Trio jedan je od najuzbudljivijih sastava na današnjoj jazz sceni. Trio svira bespoštedno i srčano, prepuštajući se nadahnuću, svirajući maksimalnim intenzitetom. U njihovim se izvedbama osjeća radost muziciranja, uživanje u zajedničkoj komunikaciji, izazivanjima. Posebice su uzbudljivi dijalozi što ih je ostvaruje sa suradnicima - puni duha i humora, zadirkivanja, prozivanja... Potpuno obuzet glazbom i stimuliran adrenalinom i u trenucima kad neki drugi član sastava svirao solo, Carter ispaljuje praskove ushićenja iz svog saksofona ne susprežući impulse koji se javljaju u posebnim trenucima kolektivnog nadahnuća."

Pored glavnog programa, ovdašnja će publika kao predgrupu imati priliku čuti iznimno zanimljiv domaći jazz-rock sastav 'DOG Project' koji čine vrsni glazbenici Neven Frangeš (orgulje), Kruno Domaćinović (gitara), Mladen Pejković (bas gitara) i Borna Šercar (bubnjevi). Spajajući glazbenike bliže džezu s izvrsnim rock instrumentalistima, poput Krune Domaćinovića iz 'Majki', ovaj sastav izvrsnoj će večeri doprinijeti i vrlo zanimljivim uvidom u novi projekt na rastućoj hrvatskoj džez sceni.

(L.V., 26.01.2016)