izložba

Otvorenje izložbe Vande Jurković 'Ritam beskonačnih prostora'


vrijeme: 21.01.2016. 19:00
mjesto: Gundulićeva 11, Zagreb
organizator: Galerija Kopjar

U četvtak, 21. siječnja u 19 sati, u Galeriji Kopjar otvara se izložba reljefa akademske kiparice Vande Jurković pod nazivom 'Ritam beskonačnih prostora' , a izložbu će  otvoriti  doc.dr.sc. Miroslav Mikota.
 

Akademska kiparica, doktorica umjetnosti, Vanda Jurković će se predstaviti izložbom reljefa realiziranih u tehnici papier-mache – tehnici u kojoj je i izradila praktični dio svog doktorskog rada.

O Vandinom radu Miroslav Mikota kaže: "Pred nama se pojavljuju reljefi izloženi na način slike koje egzistiraju kao plohe, ali i strukture vizualnih elemenata koje kroz ritam različitih algoritama stvaraju snažni odnos volumena i prostora te upečatljiv dojam apstraktnih radova koji podjednako egzistiraju pojedinačno kao i cjelina. Od same ideje, „trodimenzionalnih slika“, Vanda kroz izložene radove i izložbu kao cjelinu koristi različite teze - elemente likovnog stvaralaštva i izražavanja, dajući im, gotovo automatizmom, njihove suprotnosti – antiteze koje u konačnici čine sintezu - cjelinu, kroz koju nam autorica prenosti svoja razmišljanja, emocije i osjećaje" Ovakav pristup kao da proizlazi iz karaktera medija kroz koji se Vanda izražava – iako je tehnika poznata još iz vremena drevne Kine, danas se doima kao nova, gotovo eksperimentalna, te otvara mogućnosti likovnog istraživanja na granici dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog što Vanda upravo i čini stvarajući sintaktičke cjeline temeljene na, kako i sam naziv izložbe kaže, ritmu i prožimanju volumena i prostora čime izložene slike, tj. reljefi, ulaze u prostor u kojem se nalaze."

Radno vrijeme galerije radnim danom od 10h-18h, subotom od 10h-14h.


(L.V., 20.01.2016)