predavanje, tribina

Predavanje Ophira Lévyja povodom 'Saulovog sina'


vrijeme: 26.01.2016. 18:00 sati
mjesto: Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj, Preradovićeva 5, Zagreb

Povodom početka prikazivanja 'Saulovog sina' u Hrvatskoj, kao i međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, Francuski institut, u Hrvatskoj u suradnji s Multimedijalnim institutom i Zagreb Film Festivalom, 26. siječnja u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) organizira predavanje koje će održati g. Ophir Lévy, stručnjak za kinematografiju i filozof, na temu 'Je li okončana rasprava o reprezentaciji holokausta na filmu? – Razmišljanja o Saulovom sinu'.

'Saulov sin', debitantski dugometražni film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, nesumnjivo je obilježio filmsku 2015. godinu. Višestruko nagrađivan, pa tako i na Zagreb Film Festivalu, također je kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film.
 
Pored brojnih nagrada, film je od same premijere u Cannesu izazvao i brojne diskusije, kako zbog teme tako i zbog narativnih i filmskih sredstava koje Nemes koristi.
 
Među reakcijama na 'Saulovog sina' ističe se knjižica, tj. otvoreno pismo Lászlu Nemesu, koje je napisao francuski filozof Georges Didi-Huberman, a u kojem raspravlja o statusu Nemesova filma s obzirom na umjetnički, filozofski i politički tretman holokausta.

O predavaču:

Ophir Lévy je mladi francuski istraživač koji predaje na Sveučilištu Paris III – Sorbonne Nouvelle. Njegovo se područje stručnosti odnosi na pitanje odnosa slike i povijesti Drugog svjetskog rata (naročito na pitanje istrebljenja Židova u Europi).
 
Po obrazovanju filozof i povjesničar kinematografije, Ophir Lévy obranio je doktorat na temu 'Potajne slike' pod mentorstvom Sylvie Lindeperg. U svojim radovima on pokazuje kako je imaginarij koncentracijskih logora i istrebljenja utjecao na francusku i američku kinematografiju od 1960-ih do danas. Za taj je rad Levy nekoliko puta nagrađivan, a u 2016. godini isti će biti i objavljen.
 
Također je i autor knjige 'Misliti čovjeka u svjetlu boli – Filozofija, povijest, medicina. 1845-1945' (objavljeno 2009.).
 
Redovito surađuje s pariškim Memorijalom holokausta (fr. Mémorial de la Shoah) i drugim institucijama kao što su Forum des images, Vijeće Europe ili filmska akademija FEMIS.

(L.V., 19.01.2016)