projekcija

Klasici istočnoeuropske animacije na Kratkom utorku


vrijeme: 19.01.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

U utorak, 19. siječnja, u 20 sati, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu na novom Kratkom utorku gledat ćemo program sastavljen od 9 animiranih filmova nastalih u zemljama iza željezne zavjese u razdoblju između 1957. i 1974. Program će otvoriti 'Pesimist Gustav', 13. epizoda prve sezone jedne od najpopularnijih crtanih serija u Istočnoj Europi, koja se snimala od 1961. do 1977.

Između ostaloga prikazat će jedan od najslavnijih animiranih filmova svih vremena, kontroverznu i zabranjivanu 'Ruku' Čeha Jiřija Trnke, film začetnika ruske animacije Leva Atamanova 'Klupa', 'Stroj' poljskog animatora i majstora tehnike kolaža Daniela Szczechure, kao i jednu epizodu legendarnog Gusztava Jószefa Neppa.
 
Program će otvoriti 'Pesimist Gustav', oni koji se sjećaju televizijskog programa u bivšoj državi znaju da su se većinom nijeme dogodovštine proćelavog mađarskog čovječuljka isfrustriranog sivilom gradskog života puštale uglavnom u poluvremenima utakmica, nerijetko i po nekoliko dnevno. Ono što ni najstariji vjerojatno ne znaju je da je cijela prva sezona serije (68 epizoda, sve skupa ih je bilo 120) bila namijenjena prikazivanju u kinu, u koje ovom projekcijom Gustava bar nakratko vraćamo. Opširnije…

(R.P.B., 15.01.2016)