Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Branka Lenića u Sisku

U Gradskoj galeriji Striegl u Sisku otvara se u utorak, 20. ožujka 2018. u 18,30 sati, izložba znanog riječkog slikara i grafičara Branka Lenića. Bit će izložen njegov najnoviji ciklus računalnih grafika iz work in progress-projekta 'Dodir', u svom trećem izdanju pod tematskim nazivom Konstrukcija zbilje i (re)konstrukcija sjećanja. 
vrijeme: 20.03.2018.
mjesto: Sisak, Gradska galerija Striegl, Rimska 11
url: http://www.galerija-striegl.hr/
Lenić ovaj projekt razvija od 2016. godine, baveći se, kroz motivsku okosnicu planinskog pejzaža, problematikom stvarnosti medijske slike, transkribirajući vizualne podatke svojih računalnih grafika kao digitalne printove na raznim podlogama (papir, tekstil, drvo).  Prva dva izdanja ovoga projekta realizirao je izložbama u Gradskoj galeriji Turnac/ Novi Vinodolski (2016.) i Galeriji Juraj Klović HDLU-a Rijeka (2017.).

Kustosica projekta je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će na otvorenju održati uvodno slovo. Svečanost otvorenja bit će popraćena glazbom Cyborgix 4E75.

U tekstu predgovora kataloga u Galeriji Striegl ona o projektu i Lenićevim  radovima između ostalog piše: 

Projekt „Dodir“ bavi s jedne strane perceptivno-doživljajnim aspektom medijske slike i konstrukcijom zbilje, dok se s druge strane bavi tematskim aspektom čovjekove duhovnosti, čovjekova prirodnog bića, njegova unutarnjeg suglasja s primordijalnim te (re)konstrukcijom sjećanja. Kad govorimo o ovom prvom aspektu, valja reći kako se danas suvremena vizualna umjetnost ponajviše temelji na novim medijima. Strategija slike zasnovana je na autorovoj medijskoj transkripciji viđenoga, na slici koja je medijski transformirana, a stvarnost konstruirana. Premda je polazište mimezis (stvaralačko oponašanje/kopiranje stvarnosti), rezultat je jedna nova, pomaknuta, imaginarna (medijska) zbilja. (...)U suglasju sa suvremenom umjetničkom praksom, ne ograničavajući se u svome radu samo na jedan medij, jednu disciplinu, ili jedan materijal, nego združujući više njih kako bi protok vizualnih informacija bio snažniji i direktniji, Lenićevi ciklusi i projekti gotovo su uvijek medijske sinergije, pa tako i u projektu Dodir zajednički djeluju računalna grafika, fotografija, crtež, fotoprint ... Međutim, bez obzira na raznolikost medija i disciplina kojima se bavi, u njegovu stvaralaštvu uvijek je prisutna ona prepoznatljiva zajednička nit, koja se provlači svim radovima. Ona intrigantna problemska tema, koja je stalni izvor njegovih umjetničkih inspiracija, rađajući cikluse (...)koji se značenjski i koncepcijski uvijek međusobno nadovezuju i nadopunjuju. Riječ je o velikoj, kompleksnoj temi bivanja i trajanja prirode i čovjeka; o paradigmi iskona i memoriji vremena; o mapiranju dodirnih točaka osobnog krajolika i krajolika univerzuma. I tu dolazimo do onog drugog aspekta kojim se bavi projekt Dodir, a koji je razrađen kroz motiv planinskog pejzaža.(...) . Motiv koji je stalna inspiracija za njegove radove - posebno za računalne grafike. Jer planine za njega imaju posebno značenje i on s njima ostvaruje jedan gotovo mitski dodir. (...)Za njega, sve su to mitski, duhovni prostori kozmičkih tišina; sve staništa bogova; sve mjesta gdje spavaju legende i misteriji. Dodiri s njima i njihovim ozračjima uvijek su na neki način povratak u ishodište; u univerzalnost primordijalnog doba. A boravak u tim prostorima uvijek su neka vrsta duhovnog putovanja i svojevrsnog pročišćenja. KONSTRUKCIJA ZBILJE zato se u projektu Dodir odnosi na generiranu realnost virtualnog prostora u polju medijske slike. (RE)KONSTRUKCIJA SJEĆANJA međutim zadire u memoriju vremena, progovarajući kroz sučelje osobnoga i introspektivnoga te univerzalnoga i kozmičkoga, o povratku u ishodište.“ (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga)

O autoru:

Branko Lenić rođen je u Rijeci 1954. godine. Pohađao je školu crtanja i slikanja kod Romola Venuccija (1972-1976). Diplomirao je grafiku na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci. Bavi se grafikom, slikarstvom, konceptualnom i multimedijskom umjetnošću, instalacijom, land-artom, grafičkim dizajnom. Izlaže od 1979. godine i do sada je izlagao na četrdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 1993. predstavljao je Hrvatsku na Triennalu u Osaki (Japan).Za svoj rad dobio je desetak domaćih i inozemnih nagrada. Kao grafički dizajner oblikovao je brojne likovne monografije i knjige i za njih bio nagrađivan. Sudjelovao je na mnogim angažiranim (socijalnim, humanitarnim, ekološkim) akcijama i manifestacijama. Član je HDLU-a Rijeka od 1995. Ima status samostalnog umjetnika. Živi i radi u Rijeci.

Izložba Branka Lenića moći će se razgledati u prostoru Gradske galerije Striegl u Sisku do 15.travnja 2018., u redovno radno vrijeme galerije.