projekcija

Najbolje od Mediteran Film Festivala u Dokukinu KIC


vrijeme: 21.01.2016. - 24.01.2016.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

Nova godina u Dokukino KIC donosi čak četiri premijere najboljih dokumentarnih naslova koje smo imali priliku gledati na Mediteran Film Festivalu. Tjedan posvećen dokumentarcima prikazanim u Širokom Brijegu trajat će od 21. do 24. siječnja, a zagrijavanje za filmove počinje već ovaj tjedan, 14. siječnja, višestruko nagrađivanom glazbenom pričom 'Obiteljska stvar'.

Nakon uspješne dokumentarne godine, Dokukino KIC u novu 2016. ulazi s četiri premijerna naslova prikazana na Mediteran Film Festivalu s kojima u suradnji donosi cijeli tjedan najboljih MFF doksa. 

Od 21. do 24. siječnja ćete tako moći uživati u filmu Jedno od troje (S.Ben Ari, Izrael, 2014.), priči o obitelji koja je pomaknula granice roditeljstva i mnoge natjerala da propitaju uloge koje nam dodjeljuje tradicionalno društvo. Film je prošle godine na Medteran Film Festivalu osvojio Grand Prix nagradu, a prije same projekcije moći ćete pogledati i kratki dokumentarac Daphne ili dražesna biljka (S. Laudenbach, S. Derosne, Francuska, 2014.). Petnaestminutni film nagrađen brojnim priznanjima koji kombinirajući animaciju i neprekidno snimanje oslikava portret nečasne i osjetljive žene, njezinog tijela i duše.
 
Kao uvod u Tjedan dokumentaraca Mediteran Film Festivala, od četvrtak, 14. siječnja u Dokukinu KIC pogledajte glazbeni dokumentarac Obiteljska stvar (A. Aristomenopoulou, Grčka, 2015.) Riječ je o izuzetno dinamičnoj obiteljskoj priči čijim je članovima glazba u krvi, a note zapisane u genima.  Tri generacije čuvaju i prenose živu tradiciju kretske glazbe, neprekidno nastupajući diljem svijeta. Od legendarnog Antonisa Xylourisa, poznatoga kao Psarantonis, preko njegova sina do troje unučadi.
 
U programu se nalazi i film Divlje godine (V. Durall, Španjolska, Etiopija, 2013.), dirljiv prikaz života trojice siromašnih dječaka koji ulicu Adis Abebe, glavnog grada Etiopije nazivaju svojim domom i koji zajedničkim odrastanjem jedni drugima postaju obitelj.

(R.P.B., 13.01.2016)