projekcija

1. večer animacije: 70 godina grčke animacije


vrijeme: 20.01.2016. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Večer animacije organizira ASIFA Hrvatske u suradnji s drugim ASIFA ograncima i u partnerstvu s kinom 'Tuškanac' (Hrvatskim filmskim savezom). Prvo 'animirano' druženje zakazano je za srijedu, 20. siječnja, u 19 sati, u maloj dvorani kina 'Tuškanac' uz program '70 godina grčke animacije'. Ulaz je besplatan!

Uz projekciju filmova iz Grčke, bit će predstavljena ASIFA (najstarija međunarodna organizacija za animatore), te će se pričati o planovima i o članstvu u ASIFA-i.
 
Večeri animacije pokrenute su kako bi se popularizirala ASIFA kao najstarija međunarodna organizacija animatora, ali i animacija kao umjetnost. U želji da se kontinuirano predstavljaju zemlje i autori, rade tematski i žanrovski ciklusi, s vremenom pokrenu debate, tribine i okrugli stolovi, predavanja - Večeri animacije će kao cjelogodišnja aktivnost pružiti mogućnost za međusobno upoznavanje studenata, profesionalaca i ljubitelja animacije, a kako bi se u neformalnom, opuštenom i “nefestivalskom” okruženju sklopila nova poznanstva, prijateljstva, a možda i otvorile neke nove poslovne prilike.
 
Prva večer animacije održat će se u srijedu, 20. siječnja, a predstavit će se Grčka koja je prošle godine proslavila 70 godina animacije programom retrospektive grčkih animiranih filmova, a prema selekciji Vassilisa Kroustallisa (ASIFA Grčke). Iz programa izdvajamo prvi grčki film Duce Narrates… (Duce priča…) Stamatisa Polenakisa, koji je otkriven tek 1980. godine, a nastajao je u periodu od 1942. do 1945. godine. No upravo ovim filmom započela je (kronološki gledano) grčka animacija.
 
Aktivnosti i vijesti vezane za Večeri animacije možete pratiti na facebook.com/asifa.croatia i uskoro na asifa.hr - službenoj stranici ASIFA Hrvatske.
 
ASIFA (Association internationale du film d’animation) je osnovana 1961. godine u Francuskoj s ovim ciljevima: promocija i zaštita umjetnosti animacije, istraživanja na području animiranog filma te podrška animatorima diljem svijeta. ASIFA besprekidno djeluje više od 50 godina, danas ima više od 5000 članova u 60 zemalja na svim kontinentima. Većina članova organizirana je na lokalnom nivou u nacionalne ogranke ili grupe. ASIFA Hrvatske službeno je registrirana 2003. godine, a središnja godišnja aktivnost ASIFA-e je obilježavanje Međunarodnog dana animacije koji se obilježava u cijelom svijetu 28. listopada.

(R.P.B., 13.01.2016)