Preskočite na glavni sadržaj

IHJJ predstavio mrežno izdanje Hrvatske školske gramatike

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) predstavio je u četvrtak svoju bogatu znanstvenu djelatnost koja je lani rezultirala s devet tiskanih izdanja, kao i najnoviji uradak - mrežno izdanje jedne od tiskanih knjiga, "Hrvatske školske gramatike", koje je od danas dostupno na internetskim stranicama IHJJ-a. 
vrijeme: 15.03.2018.
url: http://gramatika.hr/

Predstavljanje su suorganizirali IHJJ i Hrvatsko kulturno društvo Napredak u čijim je prostorijama i održanao, a predstavljači i okupljeni jednodušni su kako je riječ o rijetko kvalitetnu i sadržajnu događaju na samome kraju Mjeseca hrvatskoga jezika.

Devet tiskanih izdanja, od kojih je jedno i mrežno

Također je ocijenjeno kako je vrijeme predviđeno za predstavljanje spomenutih izdanja tek poticaj da se ta izdanja dobro prouče i posveti im se zaslužena pozornost. Predstavljanje je vodila uredica i novinarka Hrvatske radiotelevizije (HRT) Zrinka Turalija Kurtak.

Knjigu Brune Nahoda "O umu stručnjaka" predstavila je dr. Kristina Štrkalj Despot, knjigu Barbare Štebih Golub "Horvatska gramatika J. E. Matijevića" dr.  Bojana Schubert, a o knjizi "Lički jezikoslovni trolist - Šime Starčević, Fran Kurelac, Ante Starčević,  koju su zajednički objavili IHJJ i Udruga Ličana "Vila Velebita" iz Zagreba, govorila je dr. Marijana Horvat

Prof. Mateo Žagar približio je knjigu Vuka-Tadije Barbarića "Nastajanje i jezično oblikovanje hrvatskih lekcionara", "Hrvatsku školsku gramatiku" autorica dr. Lane Hudeček i dr. Milice Mihaljević predstavio je prof. dr. Ante Bežen, a o knjizi "Slivanjski govori: fonologija i morfologija" Perine Vukša Nahod govorio je prof. dr. Mate Kapović.

Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, njegov 14. svezak predstavila je dr. Vesna Zečević, četvrto godište časopisa "Hrvatski jezik" predstavila je prof. Marina Čubrić, a časopis "Rasprave" IHJJ (2017.)  dr. Barbara Štebih Golub.

Mrežno izdanje Hrvatske školske gramtike - gramatika.hr dar Instituta hrvatskoj javnosti

Mrežno izdanje Hrvatske školske gramatike IHJJ-a dar je našega instituta hrvatskoj javnosti u ovogodišnjemu Mjesecu hrvatskog jezika, istaknuo je predstavljač dr.  Kristian Lewis.

Cjelovito tiskano izdanje prabačeno je u digitalni oblik, kazao je dr. Lewis, naglasivši kako je ono od danas javno dostupno na mrežnoj adresi gramatika.hr.

Podsjetio je da je tiskano izdanje Hrvatske školske gramatike objavljeno u studenome 2017., a četiri mjeseca nakon prvoga predstavljanja u sklopu zagrebačkog Interlibera cjelovit sadržaj objavljen je i na internetu, kao prva mrežna i javna dostupna gramatika hrvatskoga jezika.

Školska gramatika priručnik je namijenjen u prvome redu učenicima osnovne i srednje škole, no koristan je svima koji se služe hrvatskim standardnim jezikom kao kratak podsjetnik na njegova osnovna gramatička pravila. U njemu se usustavljuju gramatički sadržaji obuhvaćeni u nastavnome predmetu Hrvatski jezik od 1. do 8. razreda osnovne škole prema Nastavnome planu i programu za osnovnu školu te, od 1. do. 4. razrada gimnazije prema Nastavnom programu za gimnazije.

Nastanak ove gramatike motiviran je praktičnom potrebom da se učenicima, učiteljima i nastavnicima da jasan, kratak i jednostavan pregled osnovnih jezičnih znanja, kazao je dr. Lewis.

Ta gramatika slijedi sva preporučena rješenja Hrvatskoga pravopisa IHJJ-a i jezične savjete, a navedeno je 555 jezičnih savjeta.

Temelji se pak na četiri načela - načelu normativnosti i u njoj se opisuju gramatička pravila hrvatskoga standardnog jezika, daju se jezični savjeti te se upozorava na ono u čemu se najčešće griješi.

Drugo je načelo sustavnosti i terminološke ujednačenosti pa se gramatička građa u najvećoj mjeri nastoji prikazati sustavno, tj. vodeći računa o tome da je sustavnost temelj svake norme, a posebna je pozornost posvećena terminološkoj ujednačenosti. Nazivlje je u najvećoj mjeri usklađeno s nastavnim planovima i programima, ali i s Hrvatskim pravopisom i novijim terminološkim spoznajama objavljenim u radovima o jezikoslovnome nazivlju.

Treće načelo je tradicijsko jer se u donošenju gramatičkih pravila i normativnih rješenja u obzir uzimaju sve hrvatske gramatike i cjelokupna hrvatska tradicija, a četvrto je načelo jednostavnosti i primjerenosti učeniku, odnosno gramatička pravila objašnjena su jednostavno i prilagođena su korisnicima, istaknuo je dr. Lewis.

Govoreći o četvrtom godištu časopisa "Hrvatski jezik"  Marina Čubrić ocijenila je kako taj časopis u svoja četiri prošlogodišnja broja nastavlja svoju dobru praksu - premošćuje međugeneracijski jaz i približava lingvistiku običnom čitatelju na zanimljiv i duhovit način.

Predstavljajući časopis "Raspave" Barbara Štebih Golub istaknula je kako je to ozbiljan časopis koji se isplati pročitati, a i kupiti. (Hina)