Preskočite na glavni sadržaj

Svečanosti Pasionske baštine otvaraju se izložbom 'Žene na Križnom putu'

Ovogodišnje 27. svečanosti Pasionske baštine održavaju se pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba od 17. do 28. ožujka, a otvaraju se u subotu, 17. ožujka izložbom hrvatskih umjetnika "Žene na Križnom putu" u muzeju Mimara u Zagrebu, najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik udruge Pasionske baštine Jozo Čikeš. 
vrijeme: 17.03.2018.

Čikeš je istaknuo kako su i ove godine ostali vjerni početnoj zamisli da trajno posvješćuju činjenicu da je Kristova Muka i Uskrsnuće stožerna vrijednost koja je oblikovala zapadno-europsku kulturu, inkulturiravši se u sve pore privatnog i javnog života.

Naglasio je kako svake godine nude ponešto iz bogate svjetske i domaće riznice glazbenih, likovnih, književnih i pučkih pasionskih sadržaja, ne zaboravljaljući pri tom ni recentno stvaralaštvo, kao dokaz ispravnosti misli vodilje: Muka kao nepresušno nadahnuće kulture.

Predstavnica Hrvata iz Mađarske Milica Klaics Tarađija najavila je izložbu hrvatskih molitvenika iz Mađarske i Gradišća pod nazivom "Novi vinac anđeoski" u knjižnici HAZU u Zagrebu.

Joško Ćaleta istaknuo je kako će u sklopu glazbenoga programa biti izveden Magnificat za sopran, alt, zbor i orkestar Zorana Novačića te oratorij Uskrsnuće Ljube Stipišića.

Naglasio je važnost tradicijskih korizmenih popijevki iz Slavonije i Srijema te pjesama i molitava iz rukopisne pjesmarice Ane Galović koje će u Crkvi sv. Marije Kraljice apostola  u Zaprešiću izvesti ženski vokalni ansambl Zwizde te muška vokalna skupina Sinovi atara.

Stanko Špoljarić istaknuo je važnost slikarske izložbe "Žene na Križnom putu", koja pokazuje ulogu žene na Kristovu putu te ženinu sućut, razumijevanje muke i plemenitost.

Na trienalni natječaj za likovno djelo nadahnuto pasionskim sadržajem Kristove Muke i Uskrsnuća s motivima nadahnutim općeljudskim problemom patnje, koja kroz pasionsku prizmu Muke i Uskrsnuća Kristova dobiva svoju otkupiteljsku dimenziju prijavilo se više od stotinu autora, a mi smo, kako je rekao Špoljarić, odabrali djela 55 autora.

Njihovi radovi će biti izloženi u Galeriji MORH Zvonimir pod nazivom "Muka i uskrsnuće u djelima suvremenih umjetnika", napomenuo je Špoljarić.

Po Špoljarićevim riječima posebno je vrijedna i izložba djela Josipa Marinovića pod nazivom "Sakralne teme" koja će biti postavljena u Staroj gradskoj vijećnici 20. ožujka. (Hina)