izložba

Gorana Težak - Nema zemlje za... 2.dio


vrijeme: 15.01.2016. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2

Izložba mlade akademske slikarice Gorane Težak  pod nazivom 'Nema zemlje za... 2.dio', otvara se u petak, 15. siječnja, u 20 sati, u Galeriji Matice hrvatske.

Nakon što je 2013. godine u zagrebačkoj galeriji Laval Nugent predstavila ciklus „Nema zemlje za...“ u kojem se problemski osvrnula na aktualnu hrvatsku društveno – političku situaciju, mlada slikarica Gorana Težak sada izlaže svojevrstan nastavak tog ciklusa – proširenu verziju svojih promišljanja o društvu u kojem živimo – simptomatična naslova „Nema zemlje za... 2. dio“.

I dok se u prvom dijelu ciklusa zadržala na akutnim traumama hrvatskog društva kao što su nezaposlenost i korumpiranost političkih elita u, na ovoj izložbi predstavljenom, nastavku Gorana će se okrenuti globalnim temama poput migracije i specifično shvaćenog problema tranzicije (u smislu nužnog mijenjanja socijalno – kulturne slike društava kojima pripadamo). Prema principu „svi smo mi odnekud došli“, mlada slikarica u svom radu tematizira „bauk migracije“, želeći dobrodošlicu i bolje sutra novim članovima našeg društva. Tu dobrodošlicu ona iskazuje i eksplicitno u algoričnom platnu „Lađar“ gdje slikarica sama, prikazana s leđa, maše na pozdrav skupini koja se približava čamcem površinom plitke vode što teče između nebodera.


Gotovo nadrealistički siže slike priziva istovremeno i mitsko – biblijski motiv Noine arke kao i puno suvremeniju aluziju na bijedu unutar obilja, bijedu koja je ovdje prisiljena probijati, kako materijalne, tako i mentalne, barikade u potrazi za životom dostojnim čovjeka. Sličan sukob bijede i obilja prisutan je i u radu „Šatoraši 1“ u kojem vidimo naselje beskućnika na pozadini osvijetljenog, suvremenog grada. Taj nesrazmjer u bogatstvu izaziva nevjericu kod autorice te ga ona, kroz svoj rad, nastoji učiniti neposredno vidljivim i potaknuti nas na refleksiju.

Društveni angažman, socijalna osjetljivost (i osviještenost), kao i intenzivno propitivanje smisla postojećih društvenih hijerarhija te komentiranje njima pripadajućih apsurda, karakteriziraju umjetničko djelovanje Gorane Težak. Za nju, umjetnik mora reagirati na stvarnost oko sebe, mora je vidjeti i osjetiti i potom, na sebi svojstven način, komentirati. Isticanje apsurda u socijalnoj slici današnjeg svijeta, jetki crnohumorni momenti, ali i empatija prema bližnjem, obilježit će Goraninu reakciju na stvarnost koju je prvotno intenzivno proživjela, da bi je zatim, putem kista i platna, pokušala iskomunicirati publici. iz predgovora  Ane Čveljo

(M.K., 12.01.2016)