Preskočite na glavni sadržaj

8. međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz

8. međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz
Ovogodišnji Lutkokaz, međunarodna revija lutkarstva, održat će se u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku (UAOS) od 20. do 23. ožujka 2018. Ulaz na sva događanja je besplatan!
vrijeme: 20.03.2018.
mjesto: Osijek
url: http://www.uaos.unios.hr/
 

Vođen krilaticom „Animacija bez granica“, ovogodišnji Lutkokaz, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, spaja tradiciju i suvremenost, putem ispitujući granice animacije.


Boje vrhunske tradicije brani Dávid Fekete čije je kazalište 2013. godine proglašeno najboljim uličnim teatrom u Mađarskoj. Dávid stiže s tradicionalnim mađarskim lutkarskim junakom Vitézom Lászlóm s kojim će uveseljavati publiku na ulicama Osijeka. Za suvremeni izričaj zaduženi su gosti iz Slovenije, kazalište Moment s predstavom Viktorija 2.0 u režiji Zorana Petroviča. Predstava na zanimljiv način spaja izvođača, lutku i predmet, i sve to u zagrljaju novih tehnologija.


Fekete i Petrovič na Lutkokazu će biti u dvostrukim ulogama, odnosno održat će i radionice za studente. Njima će se pridružiti hrvatski Talijan Giulio Settimo, bivši student Umjetničke akademije, danas vrsni i nagrađivani glumac i lutkar.


Još nekoliko bivših studenata UAOS, okupljenih u Umjetničkoj organizaciji GLLUGL, imat će važnu ulogu na ovogodišnjem Lutkokazu te će svojom predstavom Dindim, o nježnosti otvoriti reviju. Predstavu su već vidjeli gledatelji na prestižnim festivalima PIF-u u Zagrebu i Međunarodnoj reviji lutkarstva u Rijeci, a ovo će biti njena osječka premijera. Od „gostujućih“ predstava tu je i nova predstava Lutkokazovog vjernog partnera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Kradljivica ključeva, kojom će zajedno obilježiti Svjetski dan lutkarstva.


Bez obzira na zanimljiva gostovanja, zaštitni znak Lutkokaza su studentske ispitne produkcije koje će i ove godine biti na visokoj razini, s diplomskim ispitom 5. godine Pleti mi, dušo, sevdah, kao posebnom poslasticom.


„UAOS je jedina akademija na ovom području i šire koja njeguje lutkarstvo kao granu umjetnosti. Zato mislim da je naš zadatak da na Lutkokazu pokažemo što je to lutkarstvo i što se sve skriva pod tim imenom. Mi ćemo, kao i dosad, dati sve od sebe, a na gledateljima je da dođu i uživaju“, istaknuo je ovogodišnji umjetnički voditelj revije, Hrvoje Seršić.


Uz predstave i radionice, u sklopu Lutkokaza održat će se predavanja, promocija knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka te izložba lutaka studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost Lutke@UAOS. Kao i dosad, Lutkokaz je svojevrstan poklon Umjetničke akademije svom gradu te su sve predstave i događanja na reviji besplatna.  


Detaljan program po danima možete pronaći na mrežnim stranicama Umjetničke akademije.