obavijest

Otvorena koncertna dvorana Muzičke akademije u Zagrebu


vrijeme: 12.01.2016. - 16.01.2016.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija, Trg maršala Tita 12

Svečanim otvorenjem Koncertne dvorane Blagoja Berse, velike središnje dvorane nove zgrade Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (MA), u utorak je priveden kraju trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje novog 'hrvatskog hrama glazbe' na adresi Trg maršala Tita 12 u Zagrebu. U povodu otvorenja dvorane osmišljen je svečani tjedan čiji program svake večeri do 16. siječnja donosi po jedan besplatni koncert.

(...) Dvorana s 300-tinjak sjedala, opremljena posebnim podiznim platformama koje omogućuju smanjivanje i povećavanje pozornice i prostora gledališta prema potrebama djela koje se izvodi, zamišljena je i projektirana tako da zahvaljujući svojim mogućnostima postane ne samo središte pedagoškog procesa Akademije, nego i novo, prepoznatljivo središte zagrebačkog i hrvatskog kulturnog života, kulturno žarište grada Zagreba i prostor u kojemu će se održavati koncerti, te razne javne i kulturne priredbe.

Dvorana na raspolaganju ima dva koncertna klavira marke Steinway i Bösendorfer a, zahvaljujući promjenjivoj geometriji pozornice i gledališta, posebno projketiranoj orkestralnoj jami, te tehnološki naprednoj opremi koja obuhvaća uređaje promjenjive akustike, razne scenske elemente, podizne platforme, povlake, plesni pod, scensku rasvjetu, kino platno i projektor, kao i vrhunski opremljene video i audio režije, u njoj je moguće odvijanje i snimanje glazbenih, scenskih i stručnih događanja i skupova. (...)

(...) U povodu otvorenja dvorane osmišljen je svečani tjedan čiji program svake večeri do 16. siječnja donosi po jedan besplatni koncert, a prvi će već u utorak navečer nastupiti studenti Muzičke akademije, koji će zajedno s orkestrom Zagrebačke filharmonije i uz solistički nastup saksofonista Aljaža Razdevšeka, pijanistice Ane Dadić te mezzosopranistice Ive Krušić i Eve Šulić na violini izvesti program Franka Martina, Camillea Saint-Saensa, Jakova Gotovca i Arama Hačaturjana. Koncertom će ravnati Tomislav Fačini i Davor Kelić.


U srijedu 13. siječnja u novoj dvorani nastupit će Zagrebački solisti, dok je dan kasnije u programu izvedba opere "Amelija ide na ples" Gian Carla Menottija, suradnja s kazalištem Mala scena.

U petak 15. siječnja Solisti Muzičke akademije nastupit će uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Barbare Kajin i Ante Sladoljeva i uz solistički nastup violončelista Vida Veljaka i pijanista Rolanda Grlice. Posljednji je u programu svečanog tjedna koncert profesora  i studenata MUZA-e "Vivat Academia! Discipuli et profesores" u subotu 16. siječnja.

Po završetku događanja u sklopu svečanog tjedna u novoj koncertnoj dvorani bit će izvedena i opera "Madame Buffault" Borisa Papandopula, suradnja četiriju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu - Akademije dramske umjetnosti (ADU), Muzičke akademije (MA), Akademije likovnih umjetnosti (ALU) i Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) koja je osvojila nagradu glumišta za najbolju režiju opere u 2015.

U programu je i gostovanje Heschel kvarteta, Simfonijskog orkestra Akademije za glasbo iz Ljubljane, Autorska večer Alfija Kabilja u suradnji s ansamblom Cantus te druga glazbena i scenska ostvarenja. (Hina)
Opširnije

(D.H.F., 12.01.2016)