obljetnica, proslava, predstava

Nacionalni prvak Vitomir Marof obilježava 30 godina umjetničkog djelovanja


vrijeme: 13.01.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15

Izvedbom Verdijeve opere 'Traviata' u srijedu, 13. siječnja, Vitomir Marof, nacionalni prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, obilježit će 30 godina izuzetno uspješne umjetničke karijere!

Marof je dosad ostvario preko 70 uloga različitih žanrova te pjevao u gotovo 900 predstava. Od 1991. je stalni član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a 2007. odlukom Ministarstva kulture proglašen je nacionalnim prvakom. 
 
Debitirao je u  Zagrebu  1995. godine kao Dagonov svećenik u Samsonu i Dalili (C. Saint-Säens); zatim su uslijedile slijede Alfio u Cavalleria rusticana (P. Mascagni); Escamillo u Carmen (G. Bizet); Topan paša, Kocelin, Nikola Šubić Zrinjski u tri nacionalne opere Mila Gojsalića, Porin i  Nikola Šubić  Zrinjski (J. Gotovac, V. Lisinski, I. Pl. Zajc); Junius u Otmici Lukrecije (B. Britten); Oskar  u Pričama iz bečke šume (M. Belamarić); Sulpice u Kći pukovnije (G. Donizetti); Rangoni u Borisu Godunovu (M.P. Musorgski); Tonio, Silvio u Pagliacchiju  (R. Leoncavallo); Michele u Plaštu (G. Puccini); Postolar Piet u Postolar od Delfta (B. Bersa)  i Eisenstein u Šišmišu (J. Strauss) 2012.; Peter u Ivici i Marici (E. Humperdinck) 2013.; Krušina  u Prodanoj nevjesti (B. Smetana) 2014. 
 
Poseban interes pokazuje za uloge Verdijevih opera u kojima i postiže svoja najbolja umjetnička ostvarenja: Amonasro u Aidi; Don Carlos u Moći sudbine; Grof Luna u Trubaduru G.Germont u Traviati; Nabucco, Simon Boccanegra, Rigoletto u istoimenim operama, Renato u Krabuljnom plesu.       
 
Surađivao je sa svim opernim kućama u Hrvatskoj, a međunarodnu karijeru započeo je  2000. kao Nabucco u Ljubljanskoj operi, te potom ostvario niz uloga u Mađarskoj državnoj operi u  Budimpešti. Od 2003. kao stalni gost  Volksopere u  Beču  postiže veliki uspjeh s ulogama  G.Germonta  (2003.-2014.) te Rigoletta  (na njemačkom)  u režiji  Stephena  Langridga (od 2009. do 2012.)
                                                                                                                                                                          
Vrlo je aktivan i kao koncertni pjevač svih glazbenih epoha i stilova, a dosad je otpjevao više od 200 koncerata. Sudjelovao je na Varaždinskim baroknim večerima, na Baroknom festivalu u Ljubljani, Muzičkom Biennaleu u Zagrebu; s Mađarskom filharmonijom je pjevao Carminu Buranu  u Brucknerhouse u  Linzu, Homagge Gofredu Petrassiju s Beatitudines  2002.  u Rimu; održao je koncert opernih arija s orkestrom  moskovskog  Boljšoj Teatra u  Kijevu; 2005. je na Božićnom koncertu s  Petrom Dvorskym i  Praškim simfoničarima u Smetaninoj dvorani u Pragu; 2006. nastupio je u ulozi Rigoletta u koncertnoj izvedbi s Frankfurtskim simfoničarima u Rüsselsheimu  i na Residenzfestspiele u  Darmstadtu. Održao je Recital  Mozart-Schumann na Moravskom festivalu u Brnu  2006.; nastupio je na Gala koncertu sa  Simfonijskim orkestrom Slovačkog radija s Mirom Dvorskym i Hasmikom Papianom u  Bratislavi ; 2007. na Gala koncertu s Petrom Dvorskym  u čast Jelene Obraztsove u Košicama; od 2008. do 2013. sudjelovao je na Gala koncertima  talijanskih opernih arija u Badenu kod Beča  (Schloß Weikersdorf) s Europskim simfonijskim orkestrom; sudjelovao je na više koncerata u Merker-salonu u Beču.
 
Marof je dobitnik najviših priznanja u Hrvatskoj: 2001. osvojio je nagrade  Milka Trnina i  Vladimir Ruždjak za pjevačke i umjetničke kreacije uloga Grofa Lune u Trubaduru i Nabucca  u  Nabuccu (G. Verdi); 2007. nagradu Tito Strozzi za ulogu  Renata u Krabuljnom plesu G. Verdija, u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te nagradu Franjo Dugan za najbolje koncertno ostvarenje u 2008. godini. 2013. godine nagrađen je  Nagradom  hrvatskog glumišta za ulogu Postolara u operi Postolar od Delfta Blagoja Berse u režiji Krešimira Dolenčića, pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

(R.P.B., 08.01.2016)