izložba

Linija i prostor u grafičkom listu i njegovu okružju


vrijeme: 05.01.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Pikto, Branimirova 29

U utorak, 5. siječnja, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Pikto, otvara se izložba 'Linija i prostor u grafičkom listu i njegovu okružju' Valentine Šuljić.

Liniju poimamo kao izraz likovnog doživljaja određenog karakterom psihičke strukture njezina stvaratelja. Trag zabilježen na podlozi direktna je posljedica misaonog tijeka. Riječ je o tvorevini koja misaono transformira u vizualno bilježeći pritom psihološko pulsiranje vlastite biti.
 
Odabirom linije kao glavnog motiva grafičkog lista, Valentina Šuljić stvara ciklus radova koji čini tematski okvir za razmatranje linije i prostora, te spoznajnih mogućnosti percepcije. Istraživanje utemeljeno na kognitivnoj psihologiji, matematici, vizualnoj percepciji i teoriji prostora rezultiralo je izložbom radova s brojnim inovativnim i eksperimentalnim komponentama ostvarenim optičkim prikazima latentnih formi i brojnim lumino igrama u prostoru.

Ciklus grafičkih listova podijeljen je na pet podcjelina koje promišljaju odnos linije i prostora ispitujući pritom mogućnosti vizualne artikulacije linije u polju grafike, te promjene percepcije i doživljaja do koje dolazi prilikom uprostorenja linije. Predstavljeni radovi rezultat su likovnog istraživanja u grafičkom mediju dubokog i visokog tiska koje se fokusira na specifično značenje linije u prostoru.

Optički minimalizam dubokog i slijepog tiska u cjelini Potraga za sjenkom reljefnim formama ostvaruje iluziju dubine. Lišeni boje i bazirani isključivo na prostorne prodore, grafički listovi svojim udubinama i ispupčenjima povezuju izložbeni prostor s prostorom grafičkog lista. Pravilni raster blago izdignute reljefne površine ujednačenog ritma gibanja međukorak je između ravne plohe papira i slobodnih linija koje se isprepliću, te na površini papira tvore dinamičke impulse dodatno naglašene sjenkama koje ih prate.

Odabirom linije kao osnovnog sredstva prijenosa titraja vlastitih vibracija, Valentina Šuljić u grafici, svom primarnom mediju, istražuje spoznajne mogućnosti percepcije. Postepenim građenjem prostornosti kroz optičke i prostorne eksperimente, autorica otkriva dijelove svog misaonog svijeta i potiče promatrača na istraživanje različitih oblika percepcije prostora. Koristeći liniju kao polazište, te objedinjavajući element cijelog niza raznolikih procesa, Valentina Šuljić usvaja nove mogućnosti likovnog izričaja i ostavlja otvorenim prostor za dodatna istraživanja s naglaskom na imaginaciju i apsorpciju doživljenog. Sonja Švec Španjol

Valentina Šuljić rođena je 21. veljače 1976. u Zagrebu. Diplomirala je 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Frane Para. Godine 1998. provela je studijski semestar na  Fakulty výtvarných umêní  VUT-FAVU Brno,  Češka. Od 2005. do 2007. radi kao stručna suradnica Grafičkog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Postdiplomski studij grafike završava u siječnju 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Grafički odjel  kod mentora prof. Dževada Hoze i prof. Ibrahima Krzovića kada stječe titulu magistra grafike. Poslijediplomski doktorski studij grafike pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu polazi od 2006. godine pod vodstvom mentora red. prof. Frane Paro, mentorom red. prof. dr. sc. Vere Turković i komentorom doc. art. Ksenije Turčić, gdje i doktorira u lipnju 2014. godine.  Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU), Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića (ULS) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Svoj umjetnički izričaj predstavlja publici na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu od kojih su najvažnija sudjelovanja na svjetskim bijenalima grafike malog formata.
 
 

(M.K., 28.12.2015)