Preskočite na glavni sadržaj

Glazbena mafijaška komedija braće Manetti otvara 'Veneciju u Zagrebu'

Filmom 'Ljubav i podzemlje' braće Manetti u četvrtak, 15. ožujka, u zagrebačkom kinu Europa počinje 'Venecija u Zagrebu', manifestacija koja proteklih pet godina prikazuje filmove s Mostre, najstarijeg i jednog od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu.
vrijeme: 15.03.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Ovogodišnji program donosi osam filmova prikazanih na prošlom izdanju Venecijanskog filmskog festivala, među kojima se kao najzvučniji najavljuje "Nico, 1988", pobjednik programa Orizzonti, film ceste o Warholovoj muzi, pjevačici, glumici i fotomodelu,
 
Redateljica Susanne Nicchiarelli fokusirala se na posljednje godine u životu Nico - pravim imenom Christe Päffgen,  donoseći manje poznatu stranu života te ikone iz šezdesetih, zapamćene i po suradnji s Velvet Underground.
 
Filmu, čiji naslov upućuje na godinu njene smrti, prikazuje  kako Nico, približavajući se pedesetoj i daleko od glamuroznih šezdesetih, kreće na novu europsku turneju. Melankolična i beskompromisna glazbenica bori se s ovisnošću i vlastitim demonima, te pokušava obnoviti odnos sa sinom nad kojim je odavno izgubila skrbništvo.
 
Glavnu ulogu tumači Trine Dyrholm, danska pjevačica i omiljena glumica Susanne Bier i Thomasa Vinterberga.
 
Jubilarno, peto izdanje "Venecije u Zagrebu" otvara mafijaški mjuzikl i glazbena komedija "Ljubav i podzemlje" u režiji Antonija i Marca Manettija, koji je bio nominiran za Zlatnog lava. Ta razigrana i intimna posveta popularnom žanru napuljske parodije, smještena je u kriminalni milje te se, napominje se u najavi, drsko poigrava s mafijaškim stereotipima i šarmantno prkosi uobičajenim mračnim prikazima grada kojim vlada Camorra.
 
Slijedi "još jedna rasna talijanska komedija", "Zajednički život" Edoarda Winspearea o neobičnom prijateljstvu melankoličnog gradonačelnika i dvojice sitnih kriminalaca koje spoji ljubav prema poeziji.
 
Trojica ekscentričnih likova, dok čekaju poziv od pape i sanjare o morskoj medvjedici, zajedničkim snagama transformiraju ruralnu zajednicu izmišljenog južnjačkog gradića Disperata u svakodnevnu utopiju u kojoj vladaju osjećaj ponosa i građanske solidarnosti.
 
Program donosi i 'steam-punk' animiranu adaptaciju Basileove bajke "'Mačka Pepeljuga", za cijelu obitelj, čija se radnja odvija na brodu Megarideu punom zaboravljenih tehnoloških izuma i duhova-holograma, koji je više od petnaest godina usidren u napuljskoj luci.
 
Bit će tu i romantična drama "Jedna obitelj" proslavljenog Sebastiana Risoa, opisana kao "šokantna priča" o Vincentu i Mariji koji putem crnog tržišta pomažu parovima koji ne mogu imati vlastitu djecu.
 
Kandidat za Zlatnog lava kritizira talijanski patrijarhalni sustav kroz lik junakinje koja balansira između fragilnosti i snažne želje za majčinstvom. U glavnim ulogama su Micaela Ramazzotti i Patrick Bruel. U filmu se pojavljuje i poznati kazališni redatelj Pippo Delbono.
 
U dvorani Müller kina Europa prikazat će se dva venecijanska kratka filma, prikazana u sklopu programa "Orrizonti" na 74. Mostri - "Bliska budućnost" Salvatorea Mereua o sudbini mladih ljudi koji rezignirano pristižu u prihvatne centre i slijevaju se u gradove čekajući da netko ispiše njihovu budućnost te "Gospodin Rotpeter" Antoniette De Lillo, imaginarni portret nadahnut književnim likom Franza Kafke, majmunom koji postane čovjek, u izvedbi Marine Confalone.
 
Program će 19. ožujka zatvoriti 'posebna poslastica', restaurirani film "Crvena pustinja", modernističko remek-djelo Michelangela Antonionija, o i danas aktualnim temama, od poniranja u ludilo usred društvenog okruženja do ekološkog zagađenja. Taj venecijanski klasik iz 1964. godine svojedobno je nagrađen Zlatnim lavom te nagradom FIPRESCI i četvrta je Antonionijeva filmska suradnja s Monicom Vitti.
 
"Venecija u Zagrebu" održava se u suradnji venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.
 
Ulaz na otvorenje je besplatan, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina, kao i projekcije u dvorani Müller, dok je cijena za veliku dvoranu 20 kuna. (Hina)