Preskočite na glavni sadržaj

'Sound of the Trap' – gostovanje austrijskog Bodhi Project-a u ZPC-u

U petak, 16. ožujka, s početkom u 20 sati, Zagrebački plesni centar ugostit će predstavu 'Sound of the Trap'. Predstava je nastala u koprodukciji SEAD-a (Salzburške eksperimentalne plesne akademije) i Szene Salzburg, a koreografiju potpisuju Cecilia Bengolea i plesači kompanije Bodhi Project.
vrijeme: 16.03.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; ZPC, Ilica 10/1
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/

U radu na ovoj predstavi Cecilia se usredotočila na različite tjelesne konstrukcije i plesne kulture, stvarajući cadavre exquis pun slika, povijesnih referenci, suvremenih i narodnih plesova od jamajčanskog dancehall plesa, argentinske cumbije, bolivijskog plesa vjetra do mađarskih i tirolskih narodnih plesova. Sve to isprepliće se sa snimljenom glazbom i zvukom uživo.
 
Sound of the trap odzvanja Mozartovom simfonijom, suvremenom obradom songova iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi, afro trapom i cumbijom.
 
Cecilia Bengolea(Argentina) koreografkinja je i plesačica, rođena u Buenos Airesu, s boravištem u Parizu. Studirala je antropologiju plesa i povijest umjetnosti na Sveučilištu u Buenos Airesu te nakon toga akademiju SEAD. Prije studija na SEAD-u Cecilia je izvodila monologe Thomasa Bernharda u Buenos Airesu, pa se i u ovom djelu odražavaju Bernhardov apokaliptični diskurs i autobiografski tekstovi. Od 2005. godine, trajni dijalog između Cecilije Bengolea i Françoisa Chaignauda urodio je raznim djelima koja se izvode diljem svijeta na plesnim pozornicama i međunarodnim festivalima (u Europi, Japanu, Koreji, Brazilu, SAD-u), a 2009. godine osvojili su nagradu pariških kritičara za koreografiju.
 
Bodhi Project internacionalna je plesna kompanija koju je osnovala 2008. godine Susan Quinn. Trenutno se nalazi u rezidenciji u SEAD-u kao neovisna kompanija. Od 2017. godine Bodhi Project je dio blackmountai nneprofitne organizacije koja promovira i izvodi predstave suvremenog plesa u Austriji i inozemstvu. Bodhi Project izgradio je reputaciju kompanije koja prihvaća različite stilove suvremenog plesa, a izvođači su izvrsni mladi plesači u ključnoj fazi svog umjetničkog razvoja. Vođen umjetničkom vizionarkom Susan Quinn, Bodhi Project je platforma za nove koreografske glasove na međunarodnoj suvremenoj plesnoj sceni.
 
Fotografija: Bernhard Mueller