izložba

Make Up Your Mind - Toni Mažuranić


vrijeme: 18.12.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Izložba pod nazivom 'Make Up Your Mina' slikarice Toni Mažuranić, otvara se u petak, 18. prosinca, u 19 sati, u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo.

Izložba Make Up Your Mind bavi se ženskom ljepotom – idejom ljepote i ženstvenosti kao društvenog konstrukta čije se uporište u stvarnosti neprestano potvrđuje u svim područjima suvremenog života. Mediji grade rodne i spolne ideale, točnije slike onoga kako tijelo i lice moraju izgledati da bi žena bila poželjna i vrijedna na svim razinama. Ta činjenica nije nova i središnji je problem feminističke teorije te umjetnosti koja se bavi percepcijom ljepote i feminiteta.

Toni Mažuranić hiperrealističkim portretima prvenstveno je usredotočena na modalitete prenošenja koncepcije ljepote kakve susrećemo u, kako ih često nazivamo, ženskim časopisima. Serija radova Cover (the) Girls jasno svjedoči o tome. Radi se o nizu portreta, lica preuzetih s naslovnica časopisa, kojima su svi dijelovi osim očiju i usnica prekriveni bojom ili šljokicama u različitim bojama. Privlačnost i navodna individualnost mladih žena gubi se pod maskom prekrivenih lica. Izdvajanjem pojedinih dijelova lica – očiju i usana - ona postaju objektom, predmetom želje i idealom koji se nameće kao onaj koji svi želimo doseći.

Objektivizacija i gubljenje identiteta tema je koja se nastavlja u portretima većih dimenzija nastalih kolažiranjem fotografija. Efekt koji se postiže u obje serije radova gotovo je istovjetan – slike su nam bliske, poznate i, uvjetno rečeno, prirodne jer se neprestano nude kao pretpostavka ženskosti. S druge strane, Toni Mažuranić (de)konstrukcijom lica koju postiže postupkom izdvajanja i naknadnog kolažiranja postiže ono što Freud naziva unheimlich, tj. zazor. Izvor jeze, spoj prirodnog, poznatog i neprirodnog svojevrsno je jednoznačan očekivanom idealu. Maske na portretima samo su maske stvarnih slika prenesene na površinu, kao i dijelovi lica čije preslagivanje svjedoči o opsesiji konzumiranja, ali ne proizvoda, nego živih organskih cjelina koje želimo prisvojiti. Luja Šimunović

Naziv izložbe, Make Up Your Mind, upravo o tome govori. Igra riječi referira se s jedne strane na prevladavajuću želju i potrebu za postizanjem ideala ljepote – u najvećoj mjeri materijalnim stvarima, a s druge strane, odnosi se na konstrukciju i kolažiranje vlastitog i tuđeg tijela, na žudnju da osobnost i identitet gradimo prisvajanjem tuđih usana, nosa, obraza, očiju, grudi.

Toni Mažuranić rođena je 1988. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Cleveland Institute of Art u Clevelandu, u SAD-u, gdje je studirala slikarstvo. Od sedamnaeste godine kad se počela zanimati za probleme poremećaja prehrane i percepcije ljepote, do danas možemo pratiti u njenim radovima istraživanje tema koje se odnose na konstrukcije ideala kroz popularne medije. Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama u Clevelandu, San Pedru i Zagrebu. Članica je HDLU-a. Trenutno živi i radi u Zagrebu.


Kustoska koncepcija: Klara Petrović i Luja Šimunović
Produkcija: Toni Mažuranić, Klara Petrović, Luja Šimunović i Mladen Tomić
Mentorstvo: dr. sc. Jasna Galjer

(M.K., 16.12.2015)