radionica, kolonija

SPVH radionica III: Obnovljiva energija / obnovljiva kultura


vrijeme: 11.12.2015. 10,00 - 17,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
organizator: Muzej suvremene umjetnosti / OLP (Otvoreni likovni pogon)

U prostoru Školice Muzeja suvremene umjetnosti, u petak, 11. prosinca, od 10 do 17 sati, održava se treća iz ciklusa međunarodnih interdisciplinarnih radionica na temu tehnologije, politike, umjetnosti, energije i održivosti.

Na trećoj SPVH radionici nastavit ćemo s raspravom o održivim praksama, tehničkim rješenjima i društveno-političkim strategijama predstavljenima tijekom SPVH konferencije 2013. te radionicama I. i II, istražujući više načina na koje sadržaj SPVH programa može pomoći u razjašnjavanju identiteta aktivnosti na krovu Muzeja.

Tijekom jednodnevne radionice u Školici, edukativnom prostoru MSU-a, naše gošće Shelley Sacks, direktorica Odjela za istraživanje društvene skulpture (SSRU) na Sveučilištu Oxford Brookes i Rafaela Zanatta, arhitektica, EPEA Internationale Umweltforschung GmbH – Hamburg, obradit će sljedeće teme:
 
Rafaela Zanatta: uvod u dizajnerski koncept Cradle to Cradle® (C2C) u izgrađenom okruženju koji je razvila Agencija za poticanje zaštite okoliša (EPEA) iz Hamburga.

Predstavit ćemo povijest, misiju i ciljeve agencije EPEA, jedne od suosnivača C2C metodologije koja je u temelju cirkularne ekonomije, kratkim pregledom prošlih i sadašnjih projekata. Razmotrit ćemo i valjane prijave za planirani dizajn SPVH paviljona.

Shelley Sacks: povezujuće prakse Odjela za istraživanje društvene skulpture (SSRU) na Sveučilištu Oxford Brookes, s naglaskom na odnos između imaginacije i transformacije.

Predstavit ćemo kako „alati svijesti“ u prvi plan stavljaju vezu između unutarnjeg rada i vanjskog djelovanja, načine na koje se „unutarnje tehnologije“ mogu mobilizirati kroz dugoročne suradničke projekte kao što su University of the Trees (UOT) i Earth Forum, te mogućnost predstavljanja tih praksi publici MSU-a u sklopu proširenog SPVH programa.

Rafaela Zanatta arhitektica je iz Brazila. U svojoj je domovini radila u arhitektonskim uredima a poslije u Italiji kao pripravnica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Trentu. U SAD se preselila 2010. te je gotovo četiri godine živjela u Scottsdaleu u Arizoni gdje se bavila stambenom arhitekturom. Diplomski studij održivog dizajna završila je na Arhitektonskom koledžu u Bostonu. Zanatta je od 2014. dio tima Agencije za promicanje zaštite okoliša (EPEA), tvrtke koju je utemeljio prof. dr. Michael Braungart u Hamburgu. U EPEA-i radi s Cradle to Cradle®, dizajnerskim konceptom koji se primjenjuje u izgradnji okoliša i koji potiče klijente da u razvoju svojih građevinskih projekata promiču inovacije i boljitak tako da dizajn ne bude samo održiv, s minimalnim učincima, nego da bude i koristan. Rafaela trenutno radi na projektu Buildings as Material Banks (BAMB) kojeg financira Europska unija. Ciljevi projekta su, u kojem sudjeluje 16 europskih partnera, povećanje materijalne vrijednost i unaprjeđenje znanja o opremi u zgradama i dizajnerskim metodama integracijom dvaju komplementarnih okvira dodane vrijednosti: deklaracije o recikliranju i reverzibilnog dizajna građevinskih objekata. Zanatta se strastveno bavi proučavanjem građevinskih materijala i njihova učinka na ljudsko zdravlje i okoliš te promiče obrazovanje proizvođača, stručnjaka u području građevinske industrije i šire javnosti o građevinskim materijalima i ljudskom zdravlju.
 
Shelley Sacks bavi se društvenom skulpturom i povezujućim praksama te istražuje odnos između imaginacije, transformacije, pojedinca i zajednice ali i promišljanjem odgovornosti kao sposobnosti reakcije. Svoje dugoročne suradničke projekte poput Exchange Values, University of the Trees i Earth Forum opisuje kao „alate svijesti“ koji u prvi plan postavljaju vezu između pojedinca i zajednice, slobode i odgovornosti, te unutarnjeg rada i vanjskog djelovanja. Sudjelovala je u više od pedeset akcija, radova na terenu, instalacija i participativnih projekata društvene skulpture, o kojima je napisala nekoliko knjiga i eseja. Aktivna je u kulturnim i političkim grassroots organizacijama, a sudjelovala je i u procesu poticanja nastanka društvene skulpture u Južnoafričkoj Republici 70-ih i 80-ih. S Josephom Beuysom ostvarila je višegodišnju suradnju na Free International Universityu. Shelley piše, predaje diljem svijeta, vodi i razvija projekte, te je dio kolektiva koji se bavi društvenom skulpturom istražujući načine širenja praksi društvene skulpture te načine na koji postajemo „zagovaratelji alternativnih budućnosti“. Njezine recentne publikacije istražuju „estetske strategije u vremenima promjene“ i „putove prema ekološki osviještenom građanstvu“. Trenutno radi na novoj knjizi o suvremenoj društvenoj skulpturi, a aktivna je i na University of the Trees u „laboratoriju novoga znanja i društvene eko budućnosti“, koji se bavi razvojem programa obuke sa svrhom stvaranja novih kapaciteta u povezujućoj praksi. Vodi dodiplomski i doktorski studij društvene skulpture na sveučilištu Oxford Brookes, profesorica je društvene skulpture i interdisciplinarnih znanosti te direktorica Odjela za istraživanje društvene skulpture.
 
Radionica je otvorena za javnost i uključuje vrijeme za pitanja i plenarnu raspravu.

(M.K., 10.12.2015)