djeca, mladi

Dječjim stripom protiv poplave: ekološko-edukativni strip-projekt 'Balkanske vode'


vrijeme: 07.12.2015.

Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka oraganizira izdavanje zbirke dječjih stripova na temu katastrofalnih poplava iz 2014. godine, prikupljenih u sklopu crtačkih radionica održavanih s djecom u Gunji (RH), Obrenovcu (RS), Maglaju i Doboju (BiH).

Osim stripova, u knjigu će biti uvrštene i priče o životu za vrijeme poplava, fotografije prouzročenih šteta i fotografije korita onečišćenih rijeka.

Knjiga A4 formata od 156 stranica u boji, na jezicima triju zemalja uz prijevod na engleski, bit će dijeljena djeci i mladima u navedenim mjestima u zamjenu za 5 iskorištenih plastičnih boca (PET ambalaža) ili 5 komada PE-LD ambalaže (poput fleksibilnih boca, vrećica za kruh i smrznutu hranu i sl.).

Primarni cilj projekta i publikacije jest izgradnja svijesti među djecom i mladima o štetnosti bacanja otpada u rijeke te preventivno djelovanje na posredne štete od poplava.

Organiziranim radionicama volonteri udruge StripOs pomogli su djeci da se na kreativan način oslobode trauma i strahova od poplava, dok će im poticanjem na skupljanje otpada dati priliku da svoje starije sugrađane nauče očuvanju okoliša.

Ukupno planiran budžet za provedbu projekta iznosi 4.000 USD od kojih se 3.000 USD planira pribaviti putem grupnog financiranja preko Indiegogo crowfunding platforme (internetska adresa za donacije: http://igg.me/at/pkPgIGU1EHo/x/11662687). Prikupljena sredstva bit će utrošena na tisak 1500 knjiga.

U slučaju premašivanja zadanog iznosa, dodatna sredstva bit će uložena u daljnji tisak zbirke, promocije, izložbe i prikupljanje plastične ambalaže u nizu mjesta uz tok rijeke Save koja prolazi kroz sve tri zemlje. Riječima članova udruge, "čiste rijeke znače život, nama danas i generacijama koje dolaze."

(L.V., 08.12.2015)