izložba

Babinjak – Zagrebačko kupalište na Savi


vrijeme: 06.12.2015. - 20.12.2015.
mjesto: Samobor, Foto galerija Lang

U nedjelju, 6.prosinca 2015. godine u podne, u Foto galeriji Lang u Samoboru otvara se izložba Babinjak – Zagrebačko kupalište na Savi, autora Željka i Mirana Krčadinca.  

Na izložbi će biti prestavljeni dokumentarni snimci Željka Krčadinca, nastalih 50-ih godina prošlog stoljeća, koji u ovom slučaju služe kao dopuna intimističkim fotografijama Mirana Krčadinca iz 90ih godina.

'S ne malom nostalgijom prisjećamo se davnih dana, a prizori nimalo izbjedjeli lete memorijom poput nekog  arhivskog filma. Priviđaju nam se ljetni otvoreni tramvaji, zahuktali „Samoborček“, radnička Trešnjevka, rane tvorničke sirene s Peščenice, tramvaj na Mirogoj, špica i žurnali  na Jelcu, sanjkanje na Maksimirskim padinama …. i još mnogo toga što je ostalo na apšicalnim dijapozitivima i fotografijama s nazubljenim rubom. Mnogo se toga danas reciklira u osobnim pričama u novim obiteljskim pričama, kao da se prošlost nikako  odlijepi od današnje digitalne sfere. Željko i Miran Krčadinac uhvatili su trenutak prošlosti i vrijeme koje je na svoj način bilo bezbrižno, bez globalnih trauma i opsesivnih informacija. Oni su majstori dokumentarne tehnike „uhvati vrijeme“, i to su vrijeme pretočili u fotografsku sliku, ne za uspomenu, već za živo sjećanje generaciji koja nadolazi.' (Želimir Koščević)

 

(D.H.F., 04.12.2015)