Preskočite na glavni sadržaj

Animafest: Stipan Tadić autor ilustracije ovogodišnjeg festivala

Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije, slikar, ilustrator, strip crtač i muralist Stipan Tadić autor je ilustracije ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, koji će se održati od 4. do 9. lipnja.
vrijeme: 04.06.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/
S obzirom da je jedna od glavnih tematskih okosnica 28. izdanja Animafesta horor u animaciji, Tadić je kreirao psihodeličnu ilustraciju, profil čovjeka s anatomskim presjekom lica.
 
"Unutar tijela postoji psihodeličan svijet koji negdje pri dnu ima organske i biljne oblike koji onda rastu, pretvaraju se i prolaze kroz razne zračne i tekuće elemente i na kraju se disperziraju. Mutacija oblika, prelaženja iz jednog u drugi oblik, konstantan je motiv na plakatu, a bit će i na festivalskoj špici", opisao je svoj rad nagrađivani umjetnik, koji je dosad sudjelovao na nizu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Kako napominju s Animafesta, u vrijeme kada je stvarao taj plakat Tadić je radio i jedan psihodelični omot albuma, frontalnu crno-bijelu siluetu čovjeka, što ga je potaknulo da nešto slično, ali u profilu i u boji, po uzoru na talijanskog umjetnika iz 16. stoljeća Giuseppea Arcimbolda, napravi za zagrebački festival.
 
Iako to nije njegov dosadašnji stil, umjetnik kaže da bi mu se ubuduće mogao okrenuti. "To je svojevrsna proba psihodeličnog stila. U stripovima sam znao koristiti dijelove poput nekakvog psihodeličnog sna ili traume. Oduvijek volim razdoblje kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih, tako da je jasno da se moj stil oslanja na spomenutu estetiku", ustvrdio je.
 
Tadić je i autor festivalske špice, prvi put radi animaciju, u čemu mu pomažu Petra Balekić i Luka Hrgović.
 
Glazbu za špicu skladat će Luka Šipetić i Dino Santaleza, a vizualni identitet festivala potpisuje tim iz dizajnerskog studija Kuna zlatica.
 
Svjetski festival animiranog filma prikazat će u konkurenciji svog 28. izdanja kratke i duge animirane filmove nastale nastale nakon 1. siječnja 2017. godine. Kratkometražni filmovi za nagrade će se boriti u četiri natjecanja (kratkometražnog filma, studentskog filma, filmova za djecu, hrvatskog filma), a dugometražni u Natjecanju dugometražnog filma. (Hina)