nagrada

Nagrade Trećeg bijenala slikarstva


vrijeme: 03.12.2015.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodijelilo je u četvrtak nagrade istaknutim umjetnicima pri kraju izložbe Trećeg bijenala slikarstva, na kojem je 38 odabranih umjetnika predstavilo presjek stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine. 

Predsjednik ocjenjivačkog suda Josip Zanki izrazio je zadovoljstvo izloženim radovima i kazao da je Treći bijenale slikarstva predstavio veoma kvalitetan i raznolik pregled hrvatskog slikarstva od doajena, poput Josipa Vanište i Biserke Baretić, do najmlađih autora koji su se formirali u zadnjem desetljeću ovog stoljeća u velikoj mjeri pod utjecajem leipziiške škole i umjetnika kao što je Neo Rauch.

Hrvatska poštanka banka, sponzor izložbe, ove je godine dodijelila pet novčanih nagrada, među kojima su i pohvale mladim autorima na čemu joj je uprava HDLU-a posebno zahvalila. Pohvale su dobili Lav Paripović (1989) za sliku veoma aktualne tematike, Bijeg, i Fedor Fischer (1975), čije su dvije slike Krhotine usporedili s velikanom njemačkog slikarstva Anselmom Kieferom.

HPB nagradu za mladog umjetnika podijelili su Grgur Akrap (1988) i Ivan Prerad (1988), autori koji su se već istaknuli na nekoliko grupnih izložaba i čiji su nastupi obećavajući u sljedećem desetljeću.

HPB Grand Prix nagrada pripala je Robertu Šimraku (1967) za četiri slike Krevet, Trezor, Raspršivač i Šprica, u kojima je, prema ocjenjivačkom sudu, pokazao značajan pomak u radu, kombinirajući pop-art sa stripom i osobito japanskom mangom, što u Hrvatskoj predstavlja novi pristup u promišljanju slike i otvara nove mogućnosti.

Bijenale hrvatskog slikarstva imalo je i međunarodnu dimenziju. Gosti izložbe bili su poljski umjetnici iz Gdańska, a izložba nosi naziv Exporting Gdańsk, a predstavljena je u Bačvi.

Hrvatski slikari uzvratit će izložbom Exporting Zagreb koja će se održati početkom 2016. u Poljskoj. (Hina)

 

(D.H.F., 04.12.2015)