Preskočite na glavni sadržaj

KinoKino: 'Oči u oči' najbolji film trećeg izdanja festivala

Profesionalni žiri trećeg KinoKino Festivala najboljim filmom u subotu je proglasio njemački 'Oči u oči' Joachima Dollhopfa i Evi Goldbrunner, kojemu je nagradu dodijelila i publika, a dječji je žiri nagradu dodijelio francuskom filmu 'Brailleovo srce' Michela Boujenaha.
vrijeme: 17.02.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://kinokino.hr/
"Svi filmovi su bili zbilja iznimno zanimljivi, kvalitetni, dirljivi i poučni zbog čega smo imali stvarno težak, ali i lijep zadatak", ustvrdili su u obrazloženju članovi profesionalnog žirija, ilustrator i animator Zdenko Bašić te glumci Moamer Kasumović i Daria Lorenci Flatz. 
 
U filmu "Oči u oči" o dječaku koji živi u sirotištu i dobiva priliku prvi put upoznati svog oca, osobito su ih "svojom prirodnošću, iskrenom igrom i razumijevanjem emocija i situacija koje su iznijeli" zadivili dječji glumci.
 
Pobjednički film jednoglasno su odabrali jer "na jednak način govori malim i velikim ljudima".  
 
"Gledali smo vrlo zanimljivu i specifičnu višeslojnu priču, koja nas još jednom podsjeća da su u svijetu u kojem se inzistira na različitostima kako bi nas se podijelilo te razlike samo privid, a potreba za ljubavlju je zajednička i iznad svega," ocijenili su. 
 
Uz KinoKino nagradu autori najboljeg dugometražnog igranog filma po izboru profesionalnog žirija dobivaju tisuću eura. 
 
Zbog "zavidne kvalitete glumačkih izvedbi dječjih glumaca Alix Vaillot i Jeana-Stana Du Paca" isti žiri dodijelio je Posebno priznanje dječjem laureatu, filmu "Brailleovo srce", koji prikazuje kako se darovita 12-godišnja čelistica nosi s ozbiljnim životnim problemima.
 
Dječji žiri, u kojemu su bili Anouk Kivađ, Antonia Kurtović, Armando Luque Akrap, Mia Mišković i Alex Rakoš, obrazložio je kako je "Brailleovo srce" od niza prekrasnih filmova probudio u njima najviše emocija i naveo ih da razmišljaju o tome da pratimo svoje snove bez obzira što nam stajalo na putu. 
 
"Odličnom glumom uspješno je ispričana zanimljiva priča", dodali su. 
 
Posebno priznanje prema odluci dječjeg žirija dobio je norveško-švedski film "Oskarova Amerika" Torfinna Iversena, koji govori "o velikim snovima i neobičnom prijateljstvu", a nagrađen je "zbog dobro ispričane filmske priče koja dočarava životne probleme na način koji je djeci razumljiv i pristupačan". 
U glavnom i popratnim programima u proteklih je četiri dana prikazano tridesetak filmova, među kojima su, uz osam novijih filmova u konkurenciji, bili kratki igrani i animirani filmovi te filmski klasici.
 
Prikazani su filmovi iz zemalja koje djeca rijetko imaju priliku vidjeti, od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra do Kolumbije.
 
Službeni dio festivala gotov je u subotu, no filmovi će se prikazivati i u nedjelju, kada je na programu pobjednički film, kratki filmski uratci iz programa "Moj prvi odlazak u kino" te još jedan filmski klasik - "Moj ujak" Jacquesa Tatija, kojega će predstaviti član žirija Moamer Kasumović. (Hina)