izložba

Svečano otvorenje izložbe 'Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo'


vrijeme: 03.12.2015. - 29.01.2016.18.00 sati
mjesto: Državni arhiv u Zagrebu, Opatička 29, Zagreb

Otvorenje izložbe 'Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo' bit će upriličeno 3. prosinca 2015. u 18 sati, u prostorima Državnog arhiva u Zagrebu, Opatička 29, Zagreb.

Izložba je nastala okviru SIHeR 2.0., međunarodnog projekta slovenskih i hrvatskih arhiva; Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva na Ptuju, Državnog arhiva u Varaždinu,  Državnog arhiva za Međimurje i Državnog arhiva u Zagrebu. Projekt je rezultat višegodišnje uspješne suradnje među navedenim institucijama.

Prema najavi organizatora, izložba se "temelji na prikazu gradiva koje arhivi čuvaju u svom fundusu i gradivu srodnih institucija, a koje se tematski odnosi na pruge koje prelaze preko današnje slovensko – hrvatske granice na području nadležnosti svih šest arhiva uključenih u projekt. Cilj izložbe je naglasiti važnost željeznice u povezivanju ljudi i prostora, nekad i danas, s refleksijom na situaciju u pograničnom prostoru i jačanju kolektivnih veza."

Prisutnima na otvorenju će se prigodnim govorima obratiti doc. dr. sc. Živana Heđbeli, ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu, dr. sc. Borut Batagelj, direktor  Zgodovinskog arhiva Celje, Antonija Jergović, ravnateljica Ureda uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., koautorica izložbe Katarina Horvat, voditeljica I. odjela za sa sređivanje i obradu arhivskog gradiva DAZG-a, a izložbu će svečano otvoriti dr. sc. Marko Rakovac, ministar savjetnik, privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.
 
U okviru kulturno-umjetničkog dijela programa nastupit će članice Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Željezničar Zagreb, a potporu otvorenju izložbe pružit će i Klub željezničkih modelara Zagreb.

(L.V., 27.11.2015)