x ostalo

24-satno crtanje stripova na temu 'Opstanak'


vrijeme: 21.11.2015.
mjesto: Split, Zagreb i Osijek

U splitskoj udruzi koja potiče angažman mladih - Info zoni i školi Likovnih umjetnosti u subotu je počelo 24-satno neprekidno crtanje stripova, kojim se želi popularizirati strip i potaknuti kreativnost, a prijavljeno je 90-ak sudionika.

Tema ovogodišnjeg  24-satnog crtanja stripova je 'Opstanak'. Svaki sudionik od sudionika treba nacrtati 24 stripa na kojima će likovi biti isključivo životinje, strip mora biti basna, a na karaju svakog stripa mora biti pouka, rekao je Hini koordinatora ove akcije  Ivan Svaguša.
 
Osim u Splitu, akcija  24-satnog crtanja stripova provodi se i u Zagrebu gdje se prijavilo 70-ak sudionika te Osijeku gdje ih se prijavilo 20-ak.
 
„Nakon isteka 24-satnog roka crtanja svi će nacrtani stripovi biti skenirani i posredstvom Interneta moći će ih vidjeti šira publika“, rekao je Svaguša
 
Ovo je šestu godinu za redom da se u Hrvatskoj organizira 24-satno crtanje stripova, u što se naša zemlja  uključila 2009. godine, kao dio međunarodnog projekta kojeg je 1990. godine potaknuo jedan od vodećih suvremenih teoretičara stripa  Amerikanac Scott McCloud.
 
U Splitu se akcija 24-satnog crtanja stripova provodi petu godinu u nizu nakon što je prva takva akcija u Hrvatskoj organizirana najprije u Zagrebu prije šest godina. (Hina)

(R.P.B., 23.11.2015)