Preskočite na glavni sadržaj

Dan sjećanja na holokaust: Opera za djecu 'Brundibar' u dvorištu stare zagrebačke uljare

Opera za djecu 'Brundibar' Hansa Krasa, na libreto Adolfa Hoffmeistera, premijerno će se, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, izvesti 27. siječnja u dvorištu Prve tvornice ulja, u kojoj će nakon obnove biti smješten Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust. 
vrijeme: 27.01.2018.
mjesto: Zagreb, dvorište Prve tvornice ulja, Ljudevita Posavskog 32e

"Brundibar" je priča o dvoje djece koja bolesnoj majci žele kupiti malo mlijeka, no nemaju novaca. Kada vide da orguljaš, Brundibar, za svoju svirku na ulici dobiva novac i oni pokušavaju pjevati, no ne mogu jer ih on tjera. U svom naumu ipak uspiju uz pomoć vrapca, mačke, psa i prijatelja koji se okupe u veliki zbor i suprotstave svom zlostavljaču.

Praizvedba opere održala se tijekom Drugog svjetskog rata - izvela su djeca iz Theresienstadta, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj. Posebna izvedba bila je za Crveni križ ne bi li se pokazalo kako je život ondje bio 'normalan'. O njoj je snimljen i nacistički propagandni film, nakon čega su svi izvođači, glazbenici i autori deportirani u Auschwitz i ondje bili ubijeni.

Nakon rata opera je izvođena je diljem svijeta s porukom o tome kako se izdići iznad nezamislivih okolnosti i suprotstaviti se nasilju nad manjinama i slabijima.

Branko Lustig, koji je i sam preživio strahote nacističkih logora, zahvalio je Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću što podupiru njihova nastojanja u organizaciji programa 'da se ne zaboravi i ne ponovi'. "Da oni nisu stali iza toga nikada ne bi došli ovako daleko i dobili Centar", istaknuo je na konferenciji za novinare.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako su za Centar zajedno pronašli taj zapušteni prostor stare uljare, koju je osnovala židovska obitelj Aleksander čiji su mnogi članovi stradali u holokaustu.

"Grad je ove godine osigurao novac za izradu projektne dokumentacije, zdanje će se dovršiti s fondovima Europske unije, a ako slučajno ne dobijemo na taj način sredstva jamčim vam da će ih grad osigurati i završiti posao", najavio je Bandić, dodavši da ih čeka i posao postavljanja spomenika žrtvama holokausta kod zagrebačkog Glavnog kolodvora.

Producent predstave je Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust, koji je osnovan u javno-privatnom partnerstvu između udruge Festival suvremenog židovskog filma i Grada Zagreba.

"Ovo je prvi javni događaj koji Centar organizira i s obzirom da je posvećen očuvanju sjećanja na holokaust priredili smo dječju operu koja je bila izvedena 55 puta u nacističkom logoru", rekla je Nataša Popović, privremena ravnateljica Centra za toleranciju.

Za ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt doveli su izložbu "Requiem za Auschwitz - Slike i crteži" Ceije Stojke. "Takvih bi događaja trebalo biti što više, da naši mladi i djeca ne zaborave što se događalo prije sedamdesetak godina", naglasila je.

"Svi koji dođu na predstavu pozvani su da sudjeluju u tome da ne zaborave što se događalo jer se i danas puno zvecka oružjem i traže vođe, a u takvom hranidbenom lancu uvijek stradavaju nevini", rekao je redatelj zagrebačke predstave Krešimir Dolenčić.

Ravnateljica Talijanskog institutom za kulturu u Zagrebu Stefania Del Bravo rekla kako je "Brundibar" prava opera u minijaturi. "Obilježavanje Dana sjećanja na holokaust izvrsna je prilika za prvo predstavljanje opere na hrvatskom jeziku", napomenula je.

Operu će izvesti orkestar Zagrebačke filharmonije i Dječji operni zbor Zvjezdice, pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela Galeatija. Scenografiju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti.

Predstava će zasad imati dvije izvedbe na otvorenom i jednom u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, a postoji mogućnost i da se izvede u ostalim hrvatskim gradovima te susjednim zemljama. (Hina)

***

Opera se izvodi u sljedeća 3 termina:

GENERALNA PROBA
25.01.2018. u 17,00 h Centar tolerancije, Ljudevita Posavskog 32E (dvorište bivše Tvornice ulja Zvijezda)

PRVA IZVEDBA
27.01.2018. u 17,00 h Centar tolerancije, Ljudevita Posavskog 32E (dvorište bivše Tvornice ulja Zvijezda)

DRUGA IZVEDBA
29.01.2018. u 19,30 h Muzička akademija u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 12, dvorana Blagoje Bersa

U slučaju nepovoljnog vremena, izvedbe na otvorenom premjestit će se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog o čemu ćete biti posebno obaviješteni na:

https://www.facebook.com/events/2018445015058347/