najave

Shakespeare Lives in 2016


vrijeme: 30.10.2015.

British Council najavljuje program Shakespeare Lives (Shakespeare živi) kojim ćemo tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slaviti njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Program se ostvaruje kroz suradnju British Councila i kampanje The GREAT Britain s nikad većem brojem partnera poput BBC-ja, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, konzorcij Shakespeare 400, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe uključujući britansku humanitarnu organizaciju Voluntary Services Overseas koja će iskoristiti potencijal ove velike obljetnice da omogući školovanje djeci u nekim od najsiromašnijih zajednica svijeta.

Shakespeareovi su komadi inspirirali čitave generacije – svjetski vođe, pisci, filmaši, umjetnici, skladatelji i izvođači kroz Shakespearea su promišljali vlastite živote i vrijeme te mijenjali tijek povijesti. Slaveći trajan utjecaj jednog od najvećih svjetskih dramatičara i pjesnika, Shakespeare Lives će istražiti njegovo globalno naslijeđe te pokazati da su njegove priče, teme i jezik značajne i u suvremenom svijetu i moraju ostati u fokusu života budućih generacija.

Ljudi svih uzrasta u više od 140 zemalja širom svijeta imat će priliku aktivno sudjelovati u nizu aktivnosti tijekom sljedeće godine koje uključuju jedinstvenu online suradnju, scenske izvedbe, filmove, izložbe, javna čitanja, razgovore i debate te edukativni materijali za škole i učenje engleskog jezika.

Iz programa izdvajamo:

•             Digitalna kampanja Play your part (Igraj svoju ulogu) koja kreće na Sveta tri kralja u siječnju 2016. Cilj je kampanje pomoći organizaciji Voluntary Services Overseas da prikupe sredstva za svoj rad u obrazovanju.
•             Shakespeare Day Live 23. travnja 2016. i šestomjesečni online festival Shakespeare Lives kojim će British Council i BBC Arts međunarodnoj publici promovirati najbolje moderne izvedbe Shakespearea
•             Paket edukativnih materijala nastalih u suradnji s Royal Shakespeare Company koji će istraživati globalno građanstvo kroz Shakespeareove komade i likove. Materijali pokrivaju teme poput vođe i moć, identitet, ravnopravnost i pravda. Materijali će biti dostupni i u hrvatskom prijevodu zajedno s isječcima snimki predstava Royal Shakespeare Companyja.
•             Novi interaktivni materijali za sve koji uče engleski bez obzira na njihovu dob, uključujući besplatni online tečaj na platformi FutureLearn pripremljen u suradnji sa zakladom Shakespeare Birthplace
•             Svjetska turneja dvadeset velikih interpretacija Shakespeareovih djela na filmu. Ovo je najveća turneja koju je British Council ikad dosada organizirao, a uključuje filmove iz Državnog arhiva British Film Institutea (Britanskog filmskog instituta) poput zbirke „Silent Shakespeare“, Laurence Olivierovog „Hamleta“ iz 1948., Zeffirellijevog filma „Romeo i Julija“ (1968) te „Richard III“ (1995) u režiji Richard Loncraine‎a s Ianom McKellenom u glavnoj ulozi
•             Projekcije snimki predstava nastale u sklopu projekta National Theatre Live međunarodnoj će publici prikazati najbolje suvremene produkcije Shakespeareovih komada

Detaljan program dostupan je na www.britishcouncil.org/shakespearelives
Na društvenim mrežama pratite #ShakespeareLives

(R.P.B., 30.10.2015)