Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeno peto izdanje Peterlićeve knjige 'Osnove teorije filma' 

Zagrebačka Akademija dramske umjetnosti (ADU) objavila je peto izdanje jednog od temeljnih filmskih udžbenika u Hrvatskoj, knjige 'Osnove teorije filma' Ante Peterlića, četrdeset godina od njezinog prvog izdanja i deset godina od smrti autora,  istaknutog hrvatskog filmologa i enciklopedista.
vrijeme: 21.12.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://www.adu.hr
 

Hrvoje Turković, urednik novog izdanja, ocijenio je kako višestruka izdanja te knjige, pa i najnovije, svjedoče o njezinoj "nasušnoj vrijednosti".

 

Kada je knjiga prvi put objavljena, 1977. godine, imala je obilježja uvodnog priručnika za sve one koji se žele upoznati s filmom i odmah je postala temeljnim udžbenikom gdje god se predavalo o filmu. Bila je objavljena još 1982., 2000. i 2001. godine.

 

"S vremenom, kako se studij filma uvodio na vrlo različite fakultete, umjetničke akademije i više škole, kako se proširilo organiziranje filmskih tečajeva i radionica te kako su audiovizualni mediji postali rasprostranjenom studijskom temom magisterija i doktorata, njezina se neophodnost eksponencijalno povećavala i tražila ponovna izdanja", naveo je Turković.

 

"Uz uredničke bilješke, koje upozoravaju na novije spoznaje, te dodatna kazala naziva, imena i pojmova, ovo najnovije, peto izdanje Peterlićeve knjige bit će još priručnički korisnije nego prethodna izdanja", dodao je.

 

Turković je za novo izdanje napravio uredničke bilješke i dopune, koje upozoravaju na novije spoznaje, a ono sadrži i dodatna kazala naziva, imena i pojmova.

 

Objavljivanje "Osnova teorije filma" označilo je i početak revitalizacije izdavaštva Akademije, sada u suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom i pod novim vizualnim identitetom kreativnog kolektiva OAZA (Roberta Bratović i Maša Poljanec).

 

Po riječima dekanice Franke Perković Gamulin, obveza je Akademije, više nego ikada prije, skrbiti o knjizi kao temeljnom alatu usvajanja znanja i vještina, osigurati knjigu studentu, literaturu nastavniku te poticati kulturu čitanja i promovirati pisanu riječ i vrijednost knjige.

 

Kako je najavljeno, do kraja ove akademske godine ADU će objaviti još udžbenik profesora Borisa Popovića "Oblikovanje svjetla za televiziju i film" (urednik Silvestar Kolbas) te reizdati knjigu "Temelji dramaturgije" Vladana Švacova, kojoj je urednica Sibila Petlevski.

 

Tatjana Aćimović, prodekanica za poslovanje i predsjednica Odbora za izdavaštvo ADU smatra kako je za jednu visokoškolsku umjetničku ustanovu, poput Akademije, važno da doprinosi i na području izdavaštva.

 

"Visoko obrazovanje u okviru umjetničkih polja i grana koja podučavamo, zanimanja za koja obrazujemo oslanja se na sve vidove nastavne literature, teoriju, stručnu literaturu, povijest drame, filma, plesa, scenskog govora, pokreta, autorsko djelo jednako audiovizualno kao i izvedbeno, dramske tekstove, autorske tekstova, umjetnička istraživanja. Beskrajno je važno ne samo koristiti i staviti na raspolaganje, učiniti dostupnim, prevesti, osuvremeniti, nego i aktivno doprinositi u području izdavaštva i to je, između ostalog, jedna od uloga visokoškolske ustanove", zaključila je. (Hina)