festival

Otvorenje festivala Art Metamedia 10.01


vrijeme: 19.09.2015. - 20.09.2015.21 - 24 h
mjesto: Zagreb; SC, pročelje, Savska cesta 25

Program galerije Nano - ArtMetamedia se u svojoj desetoj godini sažima u festivalsku formu i seli iz galerije u svima dostupna urbana područja gradova Zagreba i Berlina. U prvom dijelu festivala 15 suvremenih umjetnika predstavlja svoje radove projicirane na mjesta reklamnih panoa na pročelju Studentskog centra. Projekcije se održavaju 19. i 20 rujna, od 21 do 24 sata.

Na pročelju Studentskog centra koristi se već postojeća infrastruktura jumbo plakata koji i inače komuniciraju kulturni sadržaj koji se nalazi unutar trokuta, iza uvučenog zida koji ga skriva. Prepoznatljivi friz (kulturnih) reklama, pretvara se u projekcijsko platno na kojem će se predstaviti presjek suvremenog hrvatskog video- stvaralaštva u odabiru Martine Mezak i Božidara Katića. Prisutni i kao autori radova, poveznica su u još jednom: oni, naime, kao i dio odabranih umjetnika, borave / žive u Berlinu te će ti radovi, nakon Zagreba, preseliti u berlinsku galeriju Kreuzberg Pavilion.

Petnaest autora različitih je poetika, pa je presjek zanimljiv jer omogućava komparaciju suvremenih tema, autora različitih generacija, obrazovnih pozadina i pristupa videu. U pojedinim izborima suvremenost je očita u problematiziranju aktualnih političkih tema migracije, državničkih figura i propalih revolucija ili uličnih pobuna (Ana Bilankov, Marko Marković, Nika Radić); Nina Kurtela video koristi kao dokument višemjesčnog performativnog čina u kojem svjedoči preobrazbi autobusne remize u plesni centar u Berlinu; a dio umjetnika digitalnim medijem tvore (auto)refleksivne radove propitujući univerzalne teme prirode i svjesnosti (Davor Sanvincenti, Martina Mezak).

Prolaznici, tramvajski putnici, biciklisti i vozači, postat će tako nakratko publika zanimljivog festivala koji se u sažetoj dvodnevnoj formi nastavlja na devetogodišnje djelovanje zagrebačke Nano galerije.

Umjetnici prvog izdanja Art Metamedia festivala:

Ana Bilankov (HR/D), Ingeborg Fuelepp & Heiko Daxl (HR/D), Božidar Katić (HR/D), Vikenti Komitski (BG/D), Nina Kurtela (HR/D), Marko Marković (HR/A), Martina Mezak (HR/D), Davor Mezak & Danko Friščić, Nika Radić (HR/D), Lina Rica (HR/SLO), Davor Sanvincenti, Goran Škofić, Josip Zanki

Projekt Art Metamedia 10.01 se izvodi u suradnji sa Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba - Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport

(R.P.B., 17.09.2015)