Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi na slovenskoj Animateci

Niz hrvatskih filmova prikazat će se na Animateci, međunarodnom festivalu animiranoga filma, čije će se 14. izdanje održati od 4. do 10. prosinca u Kinodvoru, Slovenskoj kinoteci te Staroj mestnoj elektrani.
vrijeme: 04.12.2017.
mjesto: Slovenija; Ljubljana
url: http://www.animateka.si/2017/sl/

U programu međunarodne konkurencije prikazat će se "Crvenkapica Redux" Danijela Žeželja, "Samo plivanje" Darka Vidačkovića, "Trip" Marka Meštrovića, "Periferija" Leone Kadijević, manjinske koprodukcije "Manivald" Chintis Lundgren i "Aerodrom" Michaele Müller te film "Prošlost raste" Dee Jagić.

 

Natjecateljski program srednje i istočne Europe donosi filmove "10" Paule Konjušić, "Šumska bajka" Franka Dujmića, "Naši problemi" Ivana Radovića, "Otok" Tee Nucak, "Proces" Lucije Buzančić, "Treći zakon" Gorana Radoševića, "Haron" Alena Vukovića, "Oyashio" Tomislava Findrika, "Monte Adrion" Vuka Jevremovića (njemačko- hrvatska koprodukcija), "Gamer Girl" Irene Jukić Pranjić, "Fury" Katrin Novaković i "Neposlušne" Maše Udovičić i Julijane Kučan.

 

"Stranac u mojoj glavi" Petre Balekić i "Zašto Ive" Božić prikazuje se u Natjecateljskom programu EU talenti, dok će se u natjecateljskom programu Slon prikazati manjinske koprodukcije "Koyaa – Razigrani autić" Kolje Sakside i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović.

 

Program Obiteljski Slon donosi dugometražni animirani film, također manjinsku hrvatsku koprodukciju, "Neparoždere" redateljice Galine Miklínove, a program Obitelj slonova - animirane životinje "Meda Trapavka" Tomislava Gregla.

 

Projekti hrvatskih animatoria predstavit će se i u sklopu Animateka PRO Pitcha - "Iris" (redateljica Lucija Božanić, producentica Andrijana Vidaček, Zagreb Film), "Matia Dances" (redatelj Marko Dješka, producent Draško Ivezić, Adriatic Animation) i "Stojko" (redateljica Petra Balekić, producent Draško Ivezić, Adriatic Animation).

 

Marko Dješka sudjeluje na radionici CEE Animation

 

Producent Marko Dješka (Adriatic Animation) hrvatski je predstavnik odabran za sudjelovanje u prvome izdanju radionice CEE (Central and Eastern Europe) Animation koja se održava u okviru Animateke, kao jedan od njih 26 izabranih iz 17 zemalja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

 

Središnje teme radionice su međunarodne koprodukcije, financiranje, pravna pitanja, marketing, prodaja, rad s TV postajama i digitalna distribucija.

 

Marko Dješka (Adriatic Animation) hrvatski je predstavnik i . Središnje teme radionice bit će međunarodne koprodukcije, financiranje, pravna pitanja, marketing, prodaja, rad s TV postajama i digitalna distribucija.

 

Voditeljica programa radionice bit će Linda Beath, koja dugi niz godina savjetuje i educira filmske producente diljem Europe, a predavači su cijenjeni filmski stručnjaci, Siun Ni Raghallaigh (Ardmore Studios, Troy Studios), Moe Honan (Moetion Films Ltd), Mathias Noschis (Alphapanda), Richard Rowe (DHX Media – nabava i koprodukcija) te Maciej Chmiel (TVP – poljska nacionalna televizija, prodaja i nabava).

 

Važan dio radionice u Ljubljani bit će i panel-rasprava o koprodukcijskim uvjetima u srednjoj i istočnoj Europi, na kojoj se očekuje sudjelovanje više od trideset stručnjaka, a koji će pokušati formulirati zajedničku izjavu u kojoj će se obratiti filmskim fondovima i predstavnicima TV postaja te tražiti snažniju potporu industriji animacije.

 

Taj dokument, pod nazivom Ljubljanski sporazum, sadržavat će i opis specifičnih uvjeta produkcije animiranih djela u regiji srednje i istočne Europe te iznijeti nacrt strategije s ciljem poboljšanja i razvoja konkurentne industrije animiranoga filma – i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini, najavljeno je iz HAVC-a.

 

Sama radionica pokrenuta je na inicijativu MEDIA deskova Kreativne Europe iz Albanije, Bugarske, Češke, Crne Gore, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Litve, Latvije, Makedonije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine te Višegradskog foruma animacije, platforme za predstavljanje projekata i umrežavanje koja okuplja producente animiranih filmova s područja središnje i istočne Europe.

 

Radionica CEE Animation održat će se od 2. do 6. prosinca u okviru Animateke, festivala koji je od 2004. usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, kao nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke. (Hina)