izložba

Nemanja Lađić: Papierschnitzel


vrijeme: 18.08.2015. - 06.09.2015.
mjesto: Rovinj

U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak 18. kolovoza 2015. u 21 sat, predstaviti će se umjetnik Nemanja Lađić sa samostalnom izložbom video rada naslovljenog 'Papierschnitzel'.
 

Izložba “Papierschnitzel” dvokanalna je digitalna instalacija beogradskoga umjetnika Nemanje Lađića. Lađić je kipar, a njegov noviji umjetnički opus čine radovi nastali i izloženi isključivo s pomoću digitalnih pomagala. Oblikom i sadržajem odražavaju složenost sadašnjice, transformativnu točku presjeka materijalne i digitalne realnosti. Radovi istražuju strukturu i tokove nove, hibridne i dinamične realnosti, teško sagledive pomoću povijesne optike i kulturnih okvira unutar kojih smo naučeni promatrati svijet.

Pokretni digitalni krajolici, kadrirani kroz prozor vozila, oslikavaju svijet bez čvrstih uporišta, izmješten pokretni prostor za rad. Digitalnim animacijama Lađić prati kretanje fluidne i hibridne realnosti u kojoj se društvo shvaća kao globalna umrežena pokretljivost ljudi i informatičkih tokova te predočuje neke posljedice povratnih veza između materijalnih i digitalnih krajolika koji nas okružuju i određuju. Korištenjem računalnog jezika u službi umjetničkog, umjetnik pokušava prodrijeti u narav digitalna krajolika, ispitujući mogućnosti manipulacije digitalnim materijalom. Publici otvara prozor u meditativni pejsaž kolažiran od digitalnih slika, prizor koji nas poziva da pred radom zastanemo, usmjerimo pozornost i upitamo se: “Što nije u redu s ovom slikom?”

Činom izlaganja nematerijalnog i digitalnog rada vezanog za svijet zaslona i mrežne horizontalnosti baš u vertikalnom fizičkom prostoru galerije – isključene iz svijeta brzine i stalne borbe za trenutke naše pozornosti, Lađić pokazuje zašto je važno sačuvati fizičku adresu umjetničkog prostora, kao i uvjete za kulturu, u kojima se kreativni rad ne shvaća samo kao estetizacija kapitala ili sredstvo za pronalaženje kreativnih rješenja nego se vrjednuje kao čin otpora, razotkrivanja skrivenih vidova realnosti i pokušaj prevladavanja svakodnevice.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja. (muzej-rovinj.hr)

(D.H.F., 17.08.2015)