Preskočite na glavni sadržaj

9. DeSADU na Akademiji dramske umjetnosti

9. DeSADU na Akademiji dramske umjetnosti
Deveta po redu Revija dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije dramske umjetnosti - DeSADU održat će se od 4. do 7. studenoga u Zagrebu.
vrijeme: 04.11.2017.
mjesto: Zagreb; F22, Frankopanska 22
url: https://www.facebook.com/desadu/

Događanje DeSADU prilika je za mlade dramaturge i autore ‘koji dolaze’ javno prezentirati svoje nove dramske radove pred javnosti i tako izravno ispitaju funkcioniranje svojih tekstova u sučeljavanju s reakcijama publike, za što nemaju prilike u redovnom nastavnom procesu. Festival je natjecateljskog tipa, a najbolji dramski tekstovi uprizoruju se na kazališnoj reviji KRADU.
 
Glavni program ovogodišnje revije čine čitanja sedam dramskih tekstova studenata Akademije dramske umjetnosti. Jednočinkom za jednu glumicu i jednog glumca "Muškarci i Žene: Žene i Muškarci" autorica Nika Korenjak predstavlja arhetipe muškaraca i žena. Mihovil Rismondo napisao je tekst “Hipolit iz predgrađa” u kojem tijekom Tezejeva odsustva u kafiću Fedra priznaje konobaru Teramenu što osjeća prema posinku. Dramu "Pjesma mrtvoj djeci" o djeci, žrtvama zlostavljanja, zanemarivanja i ubojstava napisala je Dorotea Šušak. "Marta i sedam strahova", autorice Ivane Vuković, bajka je za sve one koji su odrasli, odrastaju ili će tek odrasti. Josipa Iva Delić u tekstu "Ne može se prevesti na hrvatski" postavlja tri lika na pragu tridesete koji žive gotovo identičnim izoliranim životima u svojoj produljenoj adolescenciji, agresivnim opsesijama i opskurnim seksualnim maštarijama. "Nostalgija" Mateje Posedi drama je za osam likova koji tijekom jedne večeri podijeljenih u parove razgovaraju i iznose svoje duboke osjećaje, mijenjaju svoju poziciju, ali na kraju svi dogovori ostaju na rečenome dok sve otkrivene tajne razumijevanje pronalaze u empatičnim uzdasima. Luka Vlašić svoj tekst "Drama vulgaris" predstavio je ovim citatom:
"Ko ovu kocku leda nek me zalede
Kad nađu lek za tugu nek me probude
Nek mi sačuvaj mladost i lepotu
Jer voleće me možda on u
Drugom životu."

 
Okrugli stol "Politike gledanja" u kojem sudjeluju Goran Pavlić i Sibila Petlevski ovogodišnje je popratno događanje. Sve izvedbe održat će se u Novoj akademijskoj sceni F22 Akademije dramske umjetnosti, u Frankopanskoj 22, a ulaz na sva dramska čitanja je slobodan. Više o programu saznajte na Facebook stranici.