Preskočite na glavni sadržaj

Kristijan Novak dobitnik je nagrada Fran Galović i Gjalski za roman 'Ciganin, ali najljepši'

Kristijan Novak dobio je u subotu dvije književne nagrade za roman 'Ciganin, ali najljepši': u Koprivnici na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je nagrada Fran Galović, a u Zaboku je za istu knjigu dobio nagradu Gjalski.
vrijeme: 28.10.2017.
prijava: 20.09.2015
mjesto: Zagreb
url: http://www.zagrebfilmfestival.com/

Proglašenjem njegova romana za najbolje književno djelo koji se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, u subotu navečer u Koprivnici je priveden kraju 24.  festival književnosti Galovićeva jesen.
 
Novaku je to druga nagrada u istom danu, jer je samo oko sat vremena ranije u Zaboku, na Danima Ksavera Šandora Gjalskog primio za istu knjigu nagradu Gjalski.
 
"Velika je stvar u istom danu dobiti dvije velike nagrade i to nagrade koje nose imena kanonskih pisaca hrvatske književnosti. To je za mene velika čast i ne mogu biti sretniji, ali riječ je i o velikoj odgovornosti za daljnji rad," rekao je Novak novinarima.
 
Za nagrađeni roman je kazao da je baziran na mnoštvu istinitih detalja, ali je sama priča fikcija. "Njime sam pokušao ispričati ljudsku priču, jer ne vjerujem u romantiku kad je riječ o kolektivima, ali vjerujem u nju kada se radi o odnosima između ljudi," objasnio je Novak dometnuvši da je tom pričom u prilično lošem kontekstu pokušao pronaći momente ljudskosti.
 
Za 24. Galovićeve jeseni bio je prijavljen rekordan broj knjiga, njih 53, a u samo finale ušlo je deset djela. Na višednevnom događanju u Koprivnici su uz domaće sudjelovali pisci iz Slovenije, Nizozemske i Slovačke. (Hina)