izložba

Izložba i performans Giovannija Morbina


vrijeme: 25.06.2015. - 25.07.2015.
mjesto: Rijeka; Galerija SIZ, Ul. Josipa Jurja Strossmayera 6

U četvrtak, 25. lipnja, u Galeriji SIZ u Rijeci, otvara se izložba i performans talijanskog umjetnika Giovannija Morbina pod nazivom 'Me'. Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja.

Giovanni Morbin je post­konceptualni umjetnik koji se izvedbenim i vizualnim medijima referira na talijansku i svjetsku avangardnu i povijesnu angažiranu umjetnost, koristeći se vizualnim metajezikom kao sredstvom za kritiku i politički komentar suvremenog društva. Beskompromisan u formalnoj i čistoći komunikacije Morbin je umjetnik koji izvodi raspravu o poziciji, ulozi i odgovornosti umjetnika u društvu poljuljanih vrijednosti, u odsudstvu političke i klasne svijesti. U četvrtoj, riječkoj ediciji performansa Me, umjetnik nas upozorava na opasnosti i katastrofalne posljedice, koje desne političke opcije, u opsjenarskoj službi globalnog kapitala proizvode u društvu, koketiranjem s povijesnim fašizmima i nacizmom, kao i s alarmantno širokim spektrom njihovih novih kopija i inačica. Fiumanski kontekst za predposljednje izdanje performansa Morbin odabire radi značaja Rijeke za povijest Talijanske republike, kao mjesta protofašističke prakse Gabrielea D’Annunzia ostvarene konstitucijom države Reggenza Italiana del Carnaro, za koju povjesničari tvrde da je fenomen prve fašističke države u Europi.

U trenutku kada se neo­fašističke ideologije i prakse, u svim svojim prikrivenim antropološko­kulturnim, zakonodavno­demokratskim i eksplicitnim vojno­političkim oblicima razuzdano šire na globalnom nivou, u europskom, a s posebnom revnošću u lokalnom hrvatskom kontekstu, smatrali smo od iznimne važnosti predstaviti angažman Giovannija Morbina upravo na Dan državnosti Republike Hrvatske kroz program Galerije SIZ, kako bi ukazali na nužnost zajedničke međunarodne borbe protiv svakog oblika fašizma. Giovanni Morbin (Vicenza, Italija, 1956.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji u klasi profesora Emilija Vedove. Nakon svog prvog nastupa, svoje istraživanje usmjerava na ponašanje i performans i bavi se predmetima koji mogu služiti kao funkcionalni alati. Njegova djela i performansi izlagali su se u sljedećim muzejima i galerijama: MMSU, Rijeka (2014), Museo Marino Marini, Firenca (2014), Centrale Fies – Ambienti per la produzione di Performing Arts, Trento (2013), Museo d’Arte Contemporanea Villa Croce, Genova (2013), Museo MaGa, Gallarate (2011), Artericambi, Verona (2010), galeriji Gregor Podnar, Ljubljana (2010), Istituto Svizzero, Rim (2010), Mart, Rovereto (2010), ViaFarini, Milano (2009).

(M.K., 24.06.2015)