Preskočite na glavni sadržaj

miCROfest u Zagrebu

miCROfest je međunarodni festival mikrotonalne glazbe – sve one glazbe koja sadrži intonacijske sustave kakve ne možemo čuti unutar danas dominantnog načina ugađanja instrumenata, a održava se 27. i 28. listopada 2017. u Zagrebu, u prostorima Teatra &TD. 
vrijeme: 27.10.2017.
mjesto: Zagreb, Teatar &TD, Savska 25

Cilj festivala je  zainteresiranoj javnosti i publici omogućiti susret s mikrotonalnim instrumentima i skladbama te mikrotonalnom teorijom glazbe.

Edukativni karakter festivala omogućuje stjecanje novih ili unapređenje postojećih znanja kroz predavanja vodećih svjetskih stručnjaka s područja mikrotonalne glazbe. Program miCROfesta ističe značaj i vrijednost hrvatske mikrotonalne glazbene baštine te ima za cilj motivirati kako širu publiku tako i glazbenu akademsku zajednicu na istraživanje i analizu tradicionalnih i suvremenih intonacijskih sustava. Koncertne izvedbe mikrotonalnih skladbi su na žalost kod nas iznimno rijetka prilika stoga ih nemojte propustiti – ulaz na koncerte i predavanja je besplatan!

Što vas očekuje na miCROfestu?

Prvi festivalski dan, 27. listopada, posvećen je koncertnim izvedbama. U popodnevnim satima imati ćemo prilike čuti solo izvedbe suvremenih skladbi na harfi, gitari i saksofonu. Također, čuti ćemo i izvedbu gregorijanskog napjeva „Gospin plač“ iz procesije Za križen, pučkih pjevača iz Vrbanja s Hvara kao predstavnike hrvatske tradicijske mikrotonalne glazbe. Drugi, večernji, koncert predstavlja duete iz Austrije i Poljske koji će nas povesti u mikrotonalni svijet jazza i improvizirane glazbe. Koncertni repertoar čine djela skladatelja iz Austrije, Italije, Kanade, Poljske i Hrvatske, te  uključuje i skladbe pisane kako bi bile premijerno izvedene na miCROfestu što odražava duh suvremenog stvaralaštva te ukazuje na činjenicu da je mikrotonalna glazba danas jedan od najprogresivniji smjerova razvoja kako glazbe tako i instrumenata.

Drugi festivalski dan, 28. listopda, ima edukativni karakter te izdvajamo sljedeće teme: 15 tonska jednolika podjela oktave, uvod u mikortonalnu harmoniju prirodnih intervala, 31-tonska električna gitara, melodijske i harmonijske mogućnosti harfe ugođene u prirodnoj intonaciji te da li mikrotonalna glazba uopće postoji?
Osim koncerata i predavanja, publici nudimo i izložbu te sudjelovanje u okruglom stolu kao prostoru za interakciju kako bi neposredno iskustvo mikrotonalne glazbe bilo što potpunije.

miCROfest je jedno od nekolicine događanja u Europi koje se provodi pod okriljem EuroMicroFest 2017.

miCROfest organizira HUMUS – Hrvatska Udruga mikrotonalnog Umjetničkog Stvaralaštva uz potporu Ministarstva Kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Hrvatskog Društva Skladatelja i Austrijskog Kulturnog Forum te u suradnji s Kulturom promjene – SC Zagreb.
Umjetnički ravnatelj festivala i predsjednik udruge HUMUS je Zoran Šćekić, istaknuti skladatelj suvremene i jazz glazbe i inovator na području mikrotonalnog stvaralaštva.

www.facebook.com/CROmiCROfest