izložba

Skulpturalna moda Maje Podrug, Matije Čopa i Duje Kodžomana


vrijeme: 18.06.2015. - 15.09.2015.12,00
mjesto: Zagreb; Galerija TTF-a, Prilaz baruna Filipovića 28a

Izložba  'Skulpturalna moda' Maje Podrug, Matije Čopa i Duje Kodžomana, otvara se u TTF galeriji, u četvrtak, 18. lipnja, u 12 sati. Izložba ostaje otvorena kao izlog-galerija do 20. srpnja te od 24. kolovoza do 15. rujna.

Izložba pod nazivom Skulpturalna moda je izložba troje autora – studenata diplomskog studija Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, pod mentorstvom doc. mr. art. Jasminke Končić i asist. Josipe Štefanec. Autori su: Maja Podrug, Matija Čop i Duje Kodžoman. Polazišni koncepti autora ukazuju na promišljene radove koji nadilaze granice (nosive) odjeće. 

Rad Maje Podrug produkt je koncepta koji propituje problematiku ornamenta, a nastao je u okviru zadatka postavljenog pred studente Ornament je zločin? – DA/NE. Loosovu tezu „Ornament je zločin“ razlaže u dva smjera – afirmativno (u vidu povećanja radnog napora i vremena proizvodnje) i negirajući ga istovremeno, kako autorica navodi „kroz fetišistički odnos prema ornamentu“. Gubitak uporabne funkcije za autoricu je opravdan ukoliko ornamentalnost objekta izmjeni njegov status, te pritom dobije „novu ulogu medija poruke bila ona kritika, inovacija, naracija ili pogled u do tada nevidljivo“.

Rad Matije Čopa naziva Stratum, nastao je kao produkt istraživanja za završni rad Elementi mobilne skulpture u oblikovanju kolekcije modne odjeće. Kroz koncept autor problematizira imitaciju i eksploataciju prirode svojstvenu ljudima. Ljudska koža je uzeta kao polazište – inspirativni organski element. Samu odjeću možemo promatrati kao svojevrsnu drugu kožu, kroz prizmu odijevanja kao društvene konvencije. Rad odlikuje slojevitost, mobilnost i drapiranje.

Rad Duje Kodžomana nastao je unutar zadatka Oversized, koji u svom konceptu rada pod nazivom Iatriké technaé kao polazište uzima medicinu, točnije tri grane medicine: dermatologiju, fizikalnu medicinu i traumatologiju, na čijim je zakonitostima zasnovano oblikovanje odjevnih predmeta. Korišteni elementi pri oblikovanju odjevnih predmeta (košulje, kaputa i suknje) su: koža, fenomen Buffalo hump i prijelom, što je prezentirano izborom boja, oblika, te samim izborom materijala.

Ova izložba objedinjuje naizgled nespojive koncepte  – suvremene umjetnosti i modnog dizajna – nadilazeći ustaljenu ulogu odjevnog predmeta i prezentacije tijela.

Matija Čop rođen je 1897. u Vinkovcima. Studirao je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Završio je Dizajn interijera u Calligarisu. Apsolvent diplomskog studija Modnog dizajna na TTF-u Sveučilišta u Zagrebu.

Duje Kodžoman rođen je 1993. godine u Šibeniku. Trenutno je student  diplomskog studija Modnog dizajna na TTF-u Sveučilišta u Zagrebu. Svoje radove izlagao je na jednoj samostalnoj i 12 skupnih izložbi u Hrvatskoj.

Maja Podrug rođena je 1986. u Splitu. Diplomirala je Povijest umjetnosti, Talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je apsolventica diplomskog studija Modnog dizajna na TTF-u Sveučilišta u Zagrebu.

(M.K., 16.06.2015)