Preskočite na glavni sadržaj

Počinje nova sezona Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti pozivaju na prvi koncert 64. sezone Zagrebačkih solista, na kojemu će kao solist nastupiti laureat brojnih međunarodnih saksofonističkih natjecanja - Lovro Merčep. Koncert će se održati u ponedjeljak, 9. listopada 2017. godine u Hrvatskome glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 09.10.2017.
mjesto: Zagreb, HGZ
url: http://www.hgz.hr

Zagrebački solisti
Prvi koncert 64. sezone
Lovro Merčep - Laureat međunarodnih saksofonističkih natjecanja


Program:


E.Grieg: Holberg suita, Op.40

P.Dešpalj: Koncert za alt-sax i gudače
***
A. Dvorak: Serenada za gudače u E-duru, Op.22

___
Lovro Merčep (Zagreb, 1990), studirao je kod uvaženih saksofonističkih pedagoga i solista na Akademiji u Zagrebu i Konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu.
Tijekom studija bio je stipendist grada Samobora, Zaklade Adris i Francuske vlade, dobitnik  Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete grada Samobora, te je jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini.
Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se ističu 7. međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 5. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, Međunarodno natjecanje Emona u Ljubljani i 1. međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu.
Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima od kojih se posebno ističu Krešimir Starčević, Aljoša Jurinić, Marin Maras, Srđan Bulat i Filip Merčep. Zapaženi su nastupi uz Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus, pod ravnanjem uvaženih maestra Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, En Shaoa, Stefano Mazzolenija i drugih.
Lovro osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Godine 2016. snimio je trajnu studijsku snimku Sinfoniette za alt saksofon, gudače i udaraljke Bruna Bjelinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem skladateljevog sina Alana Bjelinskog. Na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao solist praizveo je Koncert za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a svoje kompozicije također su mu posvetili Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat.   
Djela hrvatskih skladatelje dio su i redovnog repertoara kvarteta saksofona Ardemus, čiji je Lovro član. Do sada, kvartet je nastupio u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Belgiji i Švicarskoj. Ardemus kvartet dobitnik je nagrade publike na Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016., a u rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru.
Kao jedan od četiri finalista prestižnog natjecanja Dutch Classical Talent za sezonu 2017./2018., Kvartet će imati priliku održati turneju u dvoranama diljem Nizozemske i gostovati na nizozemskoj televiziji i radiju.                               
Lovro trenutno živi u Amsterdamu gdje se usavršava u programu komorne glazbe Netherlands String Quartet Academy u klasi Sven Arne Tepla i Marc Danela.

http://zagrebacki-solisti.com/