Preskočite na glavni sadržaj

U Zagrebu i još 17 gradova počinje 9. Festival prava djece

Nizozemska tinejdžerska drama "Nasilnik" i panel rasprava za srednjoškolce sa stručnjacima koji rade s djecom i mladima u sukobu sa zakonom otvaraju u četvrtak u zagrebačkom Kinu Tuškanac 9. Festival prava djece, koji se ove godine održava do 25. listopada u 18 gradova s fokusom na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja oko tema koje se tiču njih samih. 
vrijeme: 05.10.2017.
mjesto: Zagreb, Kino Tuškanac
url: http://www.festivalpravadjece.com/

Ove godine moto je festivala "Kreativno, dostupno, zabavno", a njegova je misija, kako je uoči službenog otvorenja rekla umjetnička direktorica Tatjana Aćimović, omogućiti dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci bez izuzetka, te ukazati na važnost inkluzije.

Festival promiče zajedništvo i jednakost: svi su sadržaji besplatni i dostupni svima s obzirom da su prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama, pojasnila je Aćimović na konferenciji za novinare u maloj dvorani kina Tuškanac.

Napomenula je kako se festival odvija devetu godinu za redom, a još uvijek je to jedino u potpunosti inkluzivno događanje za djecu i mlade u Hrvatskoj.

"Iznimno nam je važno da su svi kulturni sadržaji dostupni svoj djeci. Mi želimo biti primjer te inkluzivnosti ali i skrenuti pozornost svim nositeljima kulturnih događanja u Hrvatskoj da je i dalje nažalost veliki broj kulturnih sadržaja nedostupan svima", poručila je.

Glavna tema ove je godine pravo djece na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču. Program se odvija u osamnaest gradova, s time da se najveći broj aktivnosti održava u Zagrebu u kinu Cinestar Avenue Mall, kinu Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti, a Aćimović je istaknula kako će se nastojati sljedećih godina u što većoj mjeri proširiti i na druge gradove.

Djeca su zainteresirana, ali nedovoljno informirana

Festival prava djece slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu. Prošle je godine imao skoro deset tisuća posjetitelja, a organizatori ističu kako je on prilika da se djeca upoznaju s nepreglednim mogućnostima umjetničkog izričaja i susretnu s umjetnošću.

Ove godine za to će imati priliku na projekcijama deset filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta.

Na važnost poticanja djece na participaciju podsjetila je Kana Halić Kordić iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Kazala je kako su djeca itekako zainteresirana za svoja prava, ali nisu o njima informirana, a festival tu ima važnu ulogu jer im omogućuje upoznavanje s tim pravima, kako bi ih mogli i zaštititi.

Također im širi horizonte, pa tako oni s festivalskih sadržaja izlaze s novom sviješću o vlastitim problemima i tome kako ih riješiti. Ujedno je on prilika da se i šira javnost upozna s problematikom koja muči djecu, istaknula je Halić Kordić.

Ovogodišnja je ambasadorica festivala glumica Ana Begić Tahiri, koja je zahvalila organizatorima na pozivu te istaknula kako "kultura mora biti dječje pravo – ono ne smije biti privilegija".

Rekordna zainteresiranost

Festivalski su selektori filmski kritičar Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, a program je najavila njegova koordinatorica Katarina Ivče Farnell. Napomenula je kako je ove godine zabilježena rekordna zainteresiranost za festivalske programe.

"Za sudjelovanje se prijavilo više od 130 škola koje će dovesti gotovo 10 tisuća svojih učenika. Oni će tako dobiti priliku na velikom platnu vidjeti stvaralaštvo svojih vršnjaka i upoznati se s temama koje muče ili raduju djecu i mlade", rekla je Ivče Farnell.

Festival se održava na dvije velike platforme - jedna su projekcije za škole u 18 gradova, na kojima je od 2009. sudjelovalo više od 40 tisuća djece, a druga razne aktivnosti otvorene za sve, radionice, rasprave uz projekciju filma i obiteljske matineje, dodala je.

Posebno je izdvojila programsku cjelinu "Rame uz rame", u sklopu koje su organizirane radionice za djecu i projekcije filmova s panel raspravom, a koja "nudi platformu mladima da postavljaju pitanja, traže odgovore i međusobno komuniciraju".

Tu su i obiteljske matineje pod nazivom "Dobre vibracije", koje od 6. do 8. listopada u kina Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac donose izbor zabavnih, ali i poučnih obiteljskih filmova, "malo drugačijih od standardne ponude na kino repertoaru, a koji su osvojili brojne nagrade i imaju jako dobre kritike".

U programu su norveško-švedski "Nevolje s Oskarom" o dječaku koji želi jahati prerijom sa svojom majkom, nizozemsko-belgijski "Moj učitelj je žabac!" o neobičnom razredu gospodina Fransa i australski "Crveni pas: Početak" o posebnom prijateljstvu dječaka i psa.

Festival organizira udruga Alternator, u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i Kinima CineStar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Grada Zagreba.

Detaljan festivalski program dostupan je na poveznici http://www.festivalpravadjece.com/. (Hina)