predstavljanje

Dani kulture Turkmenistana u Republici Hrvatskoj


vrijeme: 26.05.2015. 19 h
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara

U utorak, 26. svibnja, u 19 sati, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović u Muzeju Mimara otvorit će izložbu turkmenske umjetnosti. Izložba je dio programa pod nazivom Dani kulture Turkmenistana u Republici Hrvatskoj u 2015. godini  koji je pripremljen u suradnji s turkmenskim Ministarstvom kulture.

Izložba turkmenske umjetnosti na kojoj će biti predstavljeno ukupno 42 predmeta iz bogatog etnografskog fundusa prema odabiru turkmenskih stručnjaka, a u suradnji s muzejskim savjetnikom Muzeja Mimara Slavenom Perovićem, pružit će sliku tradicijskog i pučkog stvaralaštva Turkmenistana te ukazati na golemo bogatstvo i raznolikost njihovog kulturnog blaga.

U okviru Dana kulture u Muzeju Mimara u četvrtak, 28. svibnja, predstavit će se i turkmenski ansambl narodne glazbe koji će dat uvid u najljepše primjere turkmenske glazbene i plesne tradicije.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ovim projektom nastavlja predstavljanje pojedinih područja umjetničkog stvaralaštva zemalja koje još nedovoljno poznajemo i s kojima nastojimo u budućnosti razviti što sadržajniju suradnju, otvarajući nove prostore i za kulturnu razmjenu i obogaćenje kulturnih programa.

U okviru Dana kulture delegacija Turkmenistana će posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca, Veliki Dvor u Desiniću, razgledati će kulturne znamenitosti grada Zagreba te izložbu „Rodin u Meštrovićevom Zagrebu“ u Umjetničkom paviljonu.

Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Turkmenistana o kulturnoj suradnji prvi je međunarodni akt koji uređuje suradnju u području kulture, a potpisali su dana 29. travnja 2014. godine u Ašgabatu zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gospodin Joško Klisović i obnašatelj dužnosti ministra kulture Turkmenistana gospodin Annageldi Garayev

Cilj Memoranduma je postavljanje okvira za suradnju u svim područjima kulture i umjetnosti, prije svega u područjima likovnih i izvedbenih umjetnosti (kazališta, glazbe, plesa), književnosti, knjižarske i izdavačke djelatnosti, suradnje na području zaštite i očuvanja kulturne baštine kao i suradnje drugih kulturnih ustanova i strukovnih udruga.

(R.P.B., 26.05.2015)