Preskočite na glavni sadržaj

Performans Zorana Pavelića u spomen-parku Dotrščina

Ovogodišnja memorijalna umjetnička intervencija u čast žrtava fašizma u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina, rad autora Zorana Pavelića naslovljen 'Osunčana mjesta', bit će izveden u subotu, 23. rujna 2017. s početkom u 11,30 sati na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina. Memorijalna intervencija na Dotrščini izvodi se tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.
vrijeme: 23.09.2017. 11,30 h
url: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina

O intervenciji: Performans “Osunčana mjesta” autora Zorana Pavelića odabran je javnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina. Radi se o performansu u kojem su posjetetelji/ce parka pozvani sudjelovati. Ono što bitno specificira i određuje njegovo značenje sama je lokacija izvedbe, mjesto masovnog stradanja žrtava fašizma, tragično obilježje Dotrščine.
 
“Rad se sastoji od ljudi koji "stoje u svjetlu" i na taj simboličan način odaju počast onima koji su možda na istim tim mjestima tamo stajali i tragično stradali. Izlazak iz sjenovitog mjesta u osunčano čini važan dio rada. Tu su naglašene jasno suprotstavljene kategorije svjetla i sjene koje govore o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svijetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira.”
(Zoran Pavelić, autor rada)

O autoru:  Multimedijalni umjetnik Zoran Pavelić  rođen je 1961. u Osijeku. Bio je osnivač i član umjetničke grupe Močvara u Baranji (1988. – 1991.). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine. Bio je član umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije – BUK, a sada je voditelj i član umjetničke organizacije PLEH. Osnovno obilježje njegovog umjetničkog djelovanja je problematiziranje uloge umjetnika, umjetnosti i umjetničkih institucija u društveno-političkom kontekstu vremena i prostora, komunikacija s umjetničkim i kulturnim slojevima nasljeđa, tendencija konceptualnog objedinjavanja pojedinih segmenata vlastitog  rada, problematiziranje  umjetničkih fenomena /osobnosti/institucija  u okolnostima odnosa između velikih i malih centara, te utjecaja različitih geo-političkih i medijskih čimbenika na poziciju umjetnika i umjetnosti u društvu.