Preskočite na glavni sadržaj

Gordana Jerabek: 'Krajolik u fokusu'

Povodom Dana europske baštine, u četvrtak, 21. rujna, s početkom u 20 sati, u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba fotografija 'Krajolik u fokusu' Gordane Jerabek.
vrijeme: 21.09.2017.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://gkd.hr

Promatrajući fotografije Gordane Jerabek nastale kroz sva godišnja doba u našoj zemlji, dolazimo do još jednog, ranije nespomenutog koncepta – tzv. „intimnog krajolika“. Od nekolicine fotografija snimljenih širokokutnim objektivom koje se temelje na boji do kvadratnih kadrova markiranih detaljima, snimljenih po principu „manje je više“, autorica sažima veličanstvenost prirode u skučeniji prostor, čineći svaku fotografiju simbolom za nešto veće – drvo za šumu, šiblje za šikaru, vrelo rijeke za slapove, obalu mora za daleki horizont. Efektivnost se postiže i grupiranjem pojedinih fotografija u diptihe i triptihe – iste ili slične motive možemo promatrati gotovo kao stereoskopsku fotografiju, čime nam autorica pruža više uvida u način na koji promatra svijet. Uzorci tla, teksture i grafizmi grana u krošnjama koji na trenutke prelaze u apstrakciju, pretakanje boja na horizontu i refleksije na vodenim površinama zabilježeni su u (svima nam poznatima) trenutcima istraživanja prirode te učinkovito komuniciraju njezinu ljepotu i snagu, no isto tako podsjećaju na njezinu krhkost i intrinzičnu vrijednost.
Dunja Nekić
 
Izložba fotografija Krajolik u fokusu autorice Gordane Jerabek realizirana je u sklopu Dana europske baštine, manifestacije kojom Ministarstvo kulture  RH već dugi niz godina sudjeluje u obilježavanju nacionalnog kulturnog naslijeđa. Zajednička tema Dana europske baštine u 2017. godini je Baština i priroda: krajolik mogućnosti kojom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije.
 
Organizatori: Uprava za zaštitu kulturne baštine, Ministarstvo kulture RH, Galerija Klovićevi dvori