festival

19. Prix Marulić


vrijeme: 09.05.2015. - 15.05.2015.
mjesto: Hvar

Jedinstveni međunarodni ambijentalni festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić ove će se godine održati od 9. do 15. svibnja u gradu Hvaru, u organizaciji Dramskog programa Hrvatskoga radija (HRT- Odjel Drama). Na ovom festivalskom izdanju će se predstaviti 45 igranih i dokumentarnih radio-dramskih ostvarenja iz 19 zemalja svijeta i 26 produkcijskih kuća.

Festival je to koji se pod sloganom „Starim tekstovima u pohode“ održava još od 1997. godine u otvorenim autentičnim kulturno-povijesnim prostorima grada Hvara.

Festival okuplja radijske znalce sa različitih strana svijeta kojima se predstavljaju djela temeljena na tekstovima književne baštine. Nakana festivala je poticati izvornu radiofonsku izražajnost kojoj stari tekst ili segment baštine čini predložak, ishodište i izazov. Tako su na festival dobrodošli svi radiofonski oblici i forme temeljene na starom tekstu/baštini, nastalima prije 1921. godine kad je emitirana prva radio- drama.

Međunarodni ocjenjivački sud svake godine proglašava i nagrađuje po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji male forme.

(R.P.B., 07.05.2015)