Preskočite na glavni sadržaj

Premijerna projekcija serijala 'Storije o neponovljivima' Vedrana Benića

Premijerna projekcija HTV-ove dokumentarne serije autora Vedrana Benića Storije o neponovljivima - o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima održat će se u petak, 18. kolovoza s početkom u 21:30 sati, u Ljetnom kinu Jadran. Ulaz je slobodan.  
vrijeme: 18.08.2017.
mjesto: Dubrovnik

Dokumentarna serija „Storije o neponovljivima“ u sedam se polusatnih nastavaka bavi do sada na ovaj način neobrađenom temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno vlastitih unikata kako ih je u pjesmi „Balada neponovljivijeh“ nazvao Luko Paljetak, odakle i podnaslov serijala. Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice. U Dubrovniku još i više, tako da je odlazak svakog od njih redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskom tisku, a 1925/26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom „Galerija dubrovačkijeh oriđinala“. Priče o njima u Dubrovniku se, kao gradske legende, prenose s naraštaja na naraštaj.

Nostalgična priča o dubrovačkim neponovljivim likovima prerasta tako u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika, poput natpisa ECNALUBMA na kolima hitne pomoći, koji se tek u retrovizoru automobila ispred može iščitati u pravom značenju. Od sedam nastavaka serije koja će u programu HTV-a biti emitirana u rujnu, na premijernoj projekciji u programu Dubrovačkih ljetnih igara prikazat će se dva nastavka.

Scenarist, narator i urednik ove dokumentarne serije je Vedran Benić, a redatelj je Lukša Benić. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, a izvršna producentica serije je Marija Kosor. Serija je snimljena u produkciji HRT centra Dubrovnik za Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a. Autor originalne glazbe za dokumentarac u nastavcima je Vicko Dragojević, voditelj dubrovačke klape Kaše koja će svojom pjesmom festivalskoj publici uljepšati ovu večer premijerne projekcije u Ljetnom kinu Jadran.
 
www.dubrovnik-festival.hr