predstavljanje

Više od 150 događanja na festivalu Francuske u Hrvatskoj


vrijeme: 05.05.2015.

Tijekom pet mjeseci, od svibnja do rujna ove godine, francuska umjetnost i kultura življenja približit će se hrvatskoj publici kroz više od 150 događanja s različitih područja, koji će se održati u okviru festivala Francuske u Hrvatskoj 'Rendez-vous' u 22 grada diljem Hrvatske.

Bogati multidisciplinarni program službeno otvara 5. svibnja izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu i tri izvedbe opere "Pelleas et Melisande" Claudea Debussyja od 12. svibnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, no pretprogram festivala počinje već 9. travnja gostovanjem nautjecajnijeg svjetskog gospodarstvenika današnjice Thomasa Pikettyja u Zagrebu.

Festival nosi simbolički naslov sastanka i susreta, ali ga se najpreciznije može opisati kao 'sezona' jer traje pet mjeseci tijekom kojih ćemo se s francuskom kulturom družiti u velikoj mjeri u svim dijelovima Hrvatske, rekla je Alemka Lisinski, glavna izbornica za Hrvatsku, uz koju je s francuske strane programe birala Anne Coutard.

Željeli smo ujediniti cijelu Hrvatsku i da zbivanja nisu samo u Zagrebu, ali i sadržajno napraviti širok raspon događaja, ne samo za ljubitelje klasične kulture, poput Rodinove izložbe ili opere, već i za mlade kroz Terraneo festival, street art izložbu, suvremenu glazbu, strip, ustvrdila je.

Kultura je ovdje shvaćena u vrlo širokom smislu riječi, pa su u program uvršteni i ekonomija, obrazovanje, znanost, a cilj nam je stvoriti dugoročne odnose u kojima će pojedinci i institucije ubuduće surađivati i bez državnog, institucionalnog okvira, dodala je.

Šipuš: na festivalu će svatko pronaći nešto za sebe

Berislav Šipuš, zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske ocijenio je kako je taj projekt posljedica dugoročnih razmjena na području kulture između dviju zemalja, te podsjetio na pohvale koje je Hrvatska dobila nakon predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj 2012. godine.

Ovaj festival pripremali smo od tada i on je vrhunac suradnje u povijesti hrvatsko-francuskih veza, istaknuo je Šipuš na konferenciji za novinare. Riječ je o novom, dinamičnom i vrlo otvorenom obliku predstavljanja kulture i bilateralnoj suradnji dviju država koje kulturu promišljaju kao element danas neophodne društvene kohezije, ustvrdio je.

Posebna pozornost posvećena je tematskoj raznolikosti, ali i zajedničkoj prošlosti i u tom će pregledu svako pronaći dio sebe i područje svoga interesa, a očekujem da će, s obzirom na ljetne mjesece, osim domaće publike programe pratiti i inozemni gosti, napomenuo je.

Michele Boccoz, veleposlanica Francuske u Republici Hrvatskoj, rekla je da je festival osmišljen kao počast dugoročnim vezama dviju kultura, dokaz čemu je i što Francuski institut u Zagrebu postoji već 93 godine. Bogati program bit će prilika da otkrijemo koliko su naše kulture bliske i stvorene pod zajedničkim utjecajima, dodala je.

Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova iz programa je izdvojio one koji se odnose na obrazovanje s obzirom da, ocijenio je, Hrvatska upravo na znanju mora temeljiti svoju poziciju u Europskoj uniji, gospodarstvo, osobito u kontekstu kulture te kulturnu razmjenu.

Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport naglasio je kako sudjelovanje gradskih institucija na festivalu, u trenutku kada je Grad Zagreb u utrci za kulturnu prijestolnicu Europe pokazuje kako ima veliki potencijal za tako prestižnu titulu.

Festivalski program: od likovnosti i filma do sporta i hrane

Festivalski program obuhvaća različita područja, od glazbe, vizualne umjetnosti, kazališta, cirkusa, dizajna do gospodarstva, mode, sporta, gastronomije, turizma.

Izložba "Normandija - rađanje impresionizma" će se postaviti u Osijeku, proslavljeni francuski fotograf Marc Riboud agencije Magnum predstavit će se s petnaest najpoznatijih fotografija u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, a od likovnih događanja ističe se i gostovanje dizajnera Jeana-Francoisa Porcheza u Zagrebu.

U povodu 100. godišnjice rođenja održat će se znanstveni skup o teoretičaru književnosti i filozofu Rolandu Barthesu, Festival svjetske književnosti fokusirat će se na francuske pisce, a među predavanjima ističu se ona u okviru ciklusa "College de France" i promišljanju o budućnosti Francuske i Hrvatske u europskom društvu, te forum o klimatskim promjenama kao priprema Međunarodne konferencije o klimi koja će se u prosincu održati u Parizu.

Kazalište PlayDrama iz Splita priprema praizvedbu predstave "George Kaplan" jednog od najintrigantnijih suvremenih francuskih dramatičara Frederica Sonntaga, Zagrebačke ljetne večeri dovode dva francuska ansambla, Les Vents Francais i Les Arts Florissants, Ansambl Variances nastupiti u ciklusu Cantus Ansambla, a virtuoz na akustičnoj i električnoj jazz-violini Didier Lockwood u ciklusu Jazz.hr.

Francuski filmovi imat će posebno mjesto na Festivalu tolerancije, Motovun Film Festivalu, Vukovar Film Festivalu, a Animafest će svoju nagradu za životno djelo dodijeliti Michelu Ocelotu.

Festival i na otvorenom, a za kraj ostavljena "Besana noć"

Festival donosi i događanja na otvorenom - kao jedan od najvažnijih najavljen je veliki piknik za građene u Maksimiru, na Trgu bana Jelačića, kao i u francuskim gradovima, 14. srpnja održati veliki bal za građane, a na Tomislavcu će se održavati besplatni koncerti francuske glazbe.

Za sam kraj festivala, 26. rujna, ostavljen je program "Nuit blanche" (besana noć), što je koncept preuzet iz Pariza u okviru kojega se tijekom cijele jedne noći građanima nudi obilazak kulturnih točaka u gradu.

Nadaleko slavna francuska moda predstavit će se putem francuskih filmova na tu temu u okviru Elle Fashion Film Festivala te izložbu "Elle France: moda i društvo, isprepleteni pogledi, 1945.-2015." u HDLU.

Kao uvod u festival, s desetak događanja francuskog predznaka, održava se pretprogram u sklopu kojega će, među ostalim, politolog Joseph Maila održati predavanje "Diplomacija kao izazov religijama", a na Muzičkom biennalu Zagreb izvest će se niz djela istaknutog francuskog skladatelja Brune Mantovanija i praizvesti koreografije Pascala Touzeaua.

Krajem travnja predstavit će se novi roman Slavenke Drakulić "Dora i Minotaur - moj život s Picassom" i prikazati dokumentarni film Željka Senečića posvećen Maarovoj, Noir Film Festival ugostit će francuskog autora i scenarista Tonina Benacquista, a Festival tolerancije redatelja Jeana Bodona.

U povodu prvog izdanja utrke Tour de Croatie na Zrinjevcu će se postaviti izložba fotografija "Tour de France" kojom se 2013. obilježila 100. obljetnica tog poznatog natjecanja, a iz pretprograma se ističe još jedna fotografska izložba - slavnog francuskog konceptualnog umjetnika Philippea Ramettea u Medijateci Francuskog instituta.

Festival organiziraju Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Francuski instituti Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj. (Hina)

(R.P.B., 08.04.2015)